Orvosmeteorológia

Orvosmeteorológiai előrejelzés

Pollenjelentés

Országos pollenszint: közepes-magas

A hétvégén délnyugat felől hidegfront érkezik Magyarország fölé erős széllel és heves zivatarokkal. Eleinte mind a hidegfrontra, mind a melegfontra érzékenyek tapasztalhatnak panaszokat, aminek fő oka a fülledtség és a jelentős napon belüli hőingadozás, majd inkább a hidegfronti tünetek erősödnek fel. Az időjárási helyzet különösen az idősek és krónikus betegek számára megterhelő. Sokaknál jelentkezhet fejfájás, szédülés, vérnyomásingadozás, feszültség, idegesség. A szív-érrendszeri és légzőszervi betegek panaszai erősödhetnek fel.

A zivatarok és széllökések jelentette kockázatok mellett az orvosmeteorológiai hatások miatt is fokozódik a balesetveszélyt, és a fejfájás is elvonhatja a figyelmét. Ha úgy érzi, hogy csökken a figyelme vagy tompulnak a reflexei, húzza le az ablakot és engedjen be friss levegőt a járműbe, vagy álljon meg rövid időre. Körültekintően vezessen, hagyjon nagyobb követési távolságot! Induljon útnak korábban! Álmosan, fáradtan sose üljön a volán mögé!

Az UV-sugárzás közepesen magas, az ország különböző részein általában 6-7 közötti értékek mérhetőek. A káros hatások megelőzése érdekében napsütötte időszakokban szabadtéri programok esetén fontos a magas faktorszámú, megfelelő készítményekkel történő bőrvédelem, illetve kerülni kell 11 és 15 óra között a napon való tartózkodást. A csecsemőket nem szabad napoztatni! Járműben ne hagyjon magára semmilyen élőlényt rövid időre sem! Indulás előtt ajánlott átszellőztetni a járművet.

A kullancsok ebben az időszakban különösen aktívak, de tudni kell, hogy egész évben bármikor és bárhol előfordulhatnak. Mivel emberekre és háziállatokra nézve is életveszélyes betegségeket terjesztenek, fontos ellenük védekezni. Kirándulásból, kutyasétáltatásból hazaérkezve mindig alaposan vizsgálja át kedvencét! Kirándulás után önmagát és családtagjait is alaposan vizsgálja át! Ha kullancsot talál, azonnal távolítsa el kullancseltávolító kanál segítségével!

Ebben az időszakban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja éri el a legmagasabb szintet, továbbá emelkedik és közepes szintet ér el a csalánfélék pollenszintje. Ezen kívül megtalálható a levegőben a lórom, a sásfélék, útifű, libatopfélék, gyékény, kenderfélék, a fák közül a hárs, bálványfa, bodza, fenyőfélék, szelídgesztenye pollenje is. A kültéri allergén gombák spóraszáma az ország nagy részén közepes-magas.

Szmogtérkép

UV térkép

Budapest szmogtérképe UV térkép
Orvosmeteorológiai cikkek

Fronthatások

WEBBeteg - Dr. Kozma Ákos

A frontérzékenység egyénenként különböző formában jelentkezhet.

A tiszta levegőnek fura szaga

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit

Percenként 12-16 alkalommal lélegzünk, ezzel naponta körülbelül 16000 liter levegőt keringetünk át.

A hőháztartás zavarai

WEBBeteg - Dr. Kozma Ákos

A testhőmérséklet emelkedését és így a hőleadás fokozódását alapvetően két mechanizmus okozhatja.

Orvosmeteorológiai oldalunk partnere:


Időkép logó