Életmód

2016.06.12. 14:55

Inkább előzzük meg

Ajka - Pintér Krisztina fülakupunktúrás addiktológus szerint, mivel nyáron is nagyon gyakori a megfázás, a nátha, és a sok légúti megbetegedés gyerekek és felnőttek körében egyformán, ezért a legfontosabb teendő lenne a megelőzés.

Tóth B. Zsuzsa

Krisztinek rengeteg tippje van, ezek közül ajánl most néhányat olvasóinknak. Azt mondja, olyan ételeket, növényeket, italokat fogyasszunk, amelyekben jelentős a C-vitamin-tartalom. Ezek közé tartozik a csipkebogyó, amelyet este langyon vízbe áztassunk, de reggel nem melegebbre, csak iható hőmérsékletűre melegítsük, és fogyaszthatjuk egész nap kortyonként. Így nem bomlik le belőle a C-vitamin.

Nagyon egészséges továbbá a méz is, természetesen csak annak, aki nem allergiás rá. Felturbózhatjuk megelőző hatását úgy, hogy két deciliter mézhez egy hüvelykujjnyi nyers gyömbért vékonyra reszelünk, és egy vegyszer-mentes citromot belekockázunk. A hűtőben tároljuk. Naponta egy kiskanállal fogyasszuk, erősíti a vírusok elleni védekezésünket. Ezt még a gyerekek is szívesen elszopogatják, mivel a gyömbér sokszor csípős ízét a méz és a citrom együttese jól tompítja.

Figyeljünk az öltözködésünkre is. Alsó öltözetünk, amely érintkezik a bőrünkkel, mindig pamut legyen. Részesítsük előnyben a nyári időszakban a természetes anyagokból készült viseleteket. A lenvászonból, selyemből készült ruhákat. A klímával hűtött üzleteket járva, huzatos helyeken, lehúzott autóüveg mellett ülve vagy klímával hűtött gépkocsiban ugyanis nagyon könnyen megfázhatunk. Hiszen kint felmelegszik a bőrünk, megizzadunk, főként, ha műszálas a ruházatunk.

De mit tegyünk, ha az elővigyázatosság ellenére ez a helyzet bekövetkezik? A gyömbér akkor is nagy segítségünkre lehet. Akár teaként fogyasztva, akár emelve a mézes gyömbér napi adagját.

Ősi, de hatékony módszer köhögés enyhítésére a zsíros pakolás. Ehhez vékony karikákra szelünk egy megmosott vöröshagymát héjastul. Tojásnyi nagyságú hagymára számoljunk három deciliter vizet. Puhára főzzük. A lefőzött hagymateát mézzel ízesítve megihatjuk, a főtt hagymából pakolást tehetünk a mellkasunkra. Kenjük be a mellkasunkat egy evőkanálnyi zsírral. Rakjuk rá a meleg főtt hagymát, aztán pedig borítsuk be folpackkal és meleg ruhával. Fél óra múlva már levehetjük. Nagyon jól oldja a lerakódást a mellkasban.

Hatékony a fülfájás enyhítésére a fülgyertya is, amelyet mandulagyulladáskor, asztmatikus fulladásra szintén ajánl Krisztina. Arra int azonban, hogy vigyázva használjuk, kerüljük az égési sérüléseket. Továbbá tilos alkalmazni olyankor, ha sérült a dobhártya, illetve méhviasz-érzékenység esetén ugyancsak tekintsünk el a használatától.

Ősi természetes antibiotikumunk a fokhagyma, amely nem csak a meghűléses időszakban segít. Kellemetlen szagát enyhíthetjük kakukkfűteával, amely szintén nagyon hatékony meghűléskor. A fülgyertyát ugyancsak alkalmazhatjuk a nátha enyhítésére, az orrjáratok kitisztítására, arcüreg, valamint homloküreg gyulladásakor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!