Hírek

2016.08.23. 19:35

Nem nehéz az iskolatáska?

Tartászavarhoz és gerincdeformációhoz is vezethet, ha a nem ritkán öt-hat kilogrammos iskolatáska súlya nem egyenletesen oszlik el a kisdiákok vállán.

Marton Attila

Amennyiben kézi- és válltáska helyett hátizsákot hord a két vállán a kisgyermek, akkor az egyenletes súlymegoszlás miatt megelőzhetők a mozgásszervi betegségek, mondta Dékán Annamária házi gyermekorvos. Hozzátette, mivel a gyerekek izomzata és csontrendszere még fejlődésben van, különösen fontos az egyenletes teherelosztás. A legveszélyeztetettebb korcsoport az alsósoké. Ha hosszabb időn keresztül egyenlőtlenül terheli magát a gyermek, például rendszeresen csak az egyik vállán hordja a többkilós iskolatáskát, akkor ez hosszabb távon hátgerincferdüléshez vezethet, valamint a hátizom sem fejlődik megfelelően, ami szintén komoly mozgásszervi betegségek alapja lehet, hangsúlyozta a szakember. A gerincferdülés egyik legjellemzőbb tünete lehet az egyik váll vagy a csípő magasabban fekvése, esetleg az egyik lapocka előemelkedése.

Fotó: Pesthy Márton

A helytelenül hordott iskolatáska a már meglévő mozgásszervi problémát is súlyosbíthatja, hívta fel a figyelmet a gyermekorvos.

Fotó: Pesthy Márton

A felső tagozatos és középiskolás diákok közül egyre többen járnak gyógytestnevelésre, ennek hátterében az iskolaorvosi hálózat bővülése is áll, és az, hogy nagyobb számban szűrik ki a mozgásszervi betegségeket. A megelőzés jelentőségét az adja, hogy a tinédzserkorban kiderülő problémák még kezelhetők, javíthatók, emelte ki Dékán Annamária, aki megjegyezte, az, hogy a hátizsákokban ne maradjon semmilyen felesleges könyv, elsősorban a szülők feladata.

Fotó: Pesthy Márton

Csak a füzeteket és az olvasókönyvet kell hazavinni az elsős gyerekeknek, mondta Horváth Szilárd. A Veszprémi Deák Ferenc Általános Iskola igazgatója közölte: a tanulók az iskolában hagyják a könyveket, munkafüzeteket, torna- és úszásfelszerelést, a rajz- és technikaórához szükséges, a tanév elején beszedett eszközöket (rajzlapok, ceruzák, zsírkréták...), az Ablak-Zsiráf című képes gyermeklexikont, ami hasznos kiadvány a gyerekek számára. A kicsik csak az írásfüzetet és a matematikafüzetet, valamint az olvasókönyvet viszik haza, hogy a szülő lássa, hogyan dolgozott a gyermeke, vagy esetleg gyakorolja otthon vele az olvasást. A tanítók nem zárkóznak el attól, hogy a gyerek mindennap hazavigye a könyveket, de ez a szülői kérés ritkán fordul elő. A pár füzettel és olvasókönyvvel bepakolt iskolatáska nem súlyos (két, három, négy kiló), természetesen az függ a táska saját súlyától is. Az iskolában azt szeretik, ha a gyerek hátára vehető iskolatáskát hord, akkor nem lesz gerincferdülése. Egyébként az alsó tagozatosok négy évig egy tanteremben tanulnak, saját padjuk van, ahova berakhatják könyveiket, iskolaszereiket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!