Belföld

2015.01.02. 19:36

MostMi-demonstráció - Tüntetés a közállapotok megváltoztatásáért Budapesten

A MostMi! Facebook-csoport péntek este az Operaháznál több ezer fős, kormányellenes demonstrációt tartott.

A helyszín és az időpont kiválasztása sem volt véletlen: ugyanitt három évvel ezelőtt az új alkotmány életbe lépése ellen tiltakoztak sokan.

A rendezvény szlogenje a híradások szerint az „Orbán takarodj!" volt, ez hangzott fel legtöbbször a tömegben.

A program indításaként Várady Zsolt, a tüntetés szervezője beszélt, a lapokban megjelent hírekre reagálva. Kijelentette: nincsenek pártpolitikai ambíciói, és a MostMi!-t sem szándékoznak politikai párttá szervezni.

Résztvevők a Facebookon MostMi! - Új országot építünk! mottóval, a közállapotok megváltoztatásáért meghirdetett demonstráción a Magyar Állami Operaház épülete előtt a fővárosi Andrássy úton 2015. január 2-án. A demonstrációt a három évvel ezelőtti tüntetés évfordulója alkalmából szervezték az operaház elé. MTI Fotó: Kovács Tamás

Az őt követő szónokok több megközelítésben kritizálták Orbán Viktor rendszerét. Volt, aki szerint új alkotmányra van szükség, más azt fejtegette: a felesége szerint tartania kell a kirúgástól az itteni szerepvállalása miatt. Vágó Gábor volt parlamenti képviselő szerint a Fidesz hatalma egy szűk kör gazdagodására épül. Kálmán László nyelvész azt mondta: „Szabadok és európaiak akarunk lenni!" „Orbánnak mennie kell!" – ezt fejtegette Takács Bori, a MostMi! alapítója.

Várady Zsolt, aMostMi társadalmi kezdeményezés egyik elindítója, az egykori iWiW közösségi weboldal alapítója a Facebookon MostMi! - Új országot építünk! mottóval, a közállapotok megváltoztatásáért meghirdetett demonstráción a Magyar Állami Operaház épülete előtt a fővárosi Andrássy úton 2015. január 2-án. A demonstrációt a három évvel ezelőtti tüntetés évfordulója alkalmából szervezték az operaház elé. MTI Fotó: Marjai János

A hasonló kijelentések hallatán mindig megélénkült a tömeg, amelynek nagyon nem tetszett például a gyülekezési törvény várható szigorítása.

A program során több jövőbeli tüntetésről is szó esett. Január 10-én a Kossuth tér lesz a helyszín, de készülnek február 2-re, Angela Merkel német kancellár látogatására is, hogy megmutassák: „Magyarország nem csak Orbán Viktorékból áll".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!