Zene

2014.07.05. 12:28

Miklósa Erika két hétig nem énekel, pihen

A Fejér megyei gyönyörű falucskában, Bakonykutiban telepedett le, de a királyok városához is nagyon kötődik. Azt mondja, egyszerűen otthon érzi magát Székesfehérváron, ahol évről évre koncertet ad a Harmonia Albensis sorozat keretében. Ezúttal nem egy szép templomban, hanem még különlegesebb helyszínen lép fel Miklósa Erika operaénekesnő.

Gábor Gina

– Már tavaly, a koronázási játékokon arra gondoltam: boldogan énekelnék én is ebben a környezetben, a nemzeti emlékhelyen kialakított óriási szabadtéri színpadon. A vágyam gyorsan valósággá vált – mondta Miklósa Erika operaénekesnő, aki augusztus 15-én az idei Harmonia Albensis sorozat zárásaként, a koronázási ünnepségek nyitányaként ad koncertet a Romkertben. Eddig évről évre a bazilikában lépett fel. Most azt mondja, az új helyszínen színesebb lehet a műsor: erről és a nyári pihenésről is kérdeztük az énekesnőt.

– Zenészbarátait hívta meg a különleges estére. Például Dolhai Attilát, akivel többször is alkottak a színpadon egy párt. Ő egészen más műfajban mozog...

– Nem is volt egyszerű az összecsiszolódás, hiszen az, aki könnyűzenével foglalkozik, egészen másként él, mint egy operaénekes, aki olyan, akár egy sportoló: hihetetlen fegyelemmel, napi szinten kell gyakorolnia. De Dolhai Attila énekórára járt, hogy megküzdjön a kihívással, amikor operaszerepre kérték fel. Ugyanakkor persze Tonyt énekelni is nagyon komoly feladat a West Side Storyban: a Bernstein-musicalben szerepeltünk először együtt, én Mariát énekeltem. A Bajadérban pedig ő volt Radjami herceg, én pedig Odette... De én is tanultam tőle – hiszen ő színművészetit végzett –, és a rendezővel, Kerényi Miklós Gáborral is nagyszerű volt együtt dolgozni: ő – keményebb stílusával – kihozta belőlem a maximumot.

– Ön nem csak az opera világában mozog otthonosan, hanem szívesen vállal szerepet musicalban, operettben. Mi ennek az oka?

– A pályám elején megismertem Wolf Pétert, az ő révén óriási tapasztalatot szereztem a könnyűzenében is, ezért nem okoz számomra gondot az átjárás a műfajok között. Talán nem tűnik szerénytelenségnek, de van is némi stílusérzékem ehhez. Biztatom a kollégáimat, próbálják ki ezt ők is bátran.

– Az augusztusi koncert előtt van-e még feladata?

– Június végén lezárult számomra a szezon, júliusban két hét nyaralás jön. Franciaországba utazunk a férjemmel, a Cote d'Azurre, ahol nem először járunk, mert a rokonoknak van ott egy kis házuk, így olyankor az ott élő családtagokkal is találkozhatunk. Nagyon szeretem Provence-ot is...

– Tudom, hogy a levendula a kedvence, a termesztésével is foglalkozik. Ez is vonzza?

– Hát persze, olyannyira, hogy nem tudok ellenállni, és mindig veszek egy levendulával díszített abroszt Provence-ban. Azután Toszkánában is eltöltünk egy kis időt, a testvéreméknek van ott egy csodálatos birtokuk: szeretek az olajfák alatt pihenni. Két hétig nem is énekelek, csak a kikapcsolódásé lesz a főszerep. Azután persze már gondolkodom a műsoron is, hiszen amellett, hogy énekelek, egyúttal az est háziasszonya is én leszek. Sorra veszem, hogy a pályafutásom, az életem mely mozzanatait szeretném megosztani a közönséggel.

– Ez afféle vallomás is lesz?

– Az ilyen estek mindig annak hatnak, de hát akkor hiteles az ember, ha őszinte. Fontos, hogy a közönség bepillantást nyerjen abba is, milyen egy világjáró művész élete. Így talán a hallgatóság jobban megismeri a műfajt is. Számomra lényeges, hogy minél több ember váljon – ha nem is operarajongóvá, de legalább – nyitottabbá a komolyzene iránt.

A mozgásról nem mond le

Köztudott, hogy a világhírű operaénekes, Miklósa Erika nagy szenvedélye a sport is. Legutóbb a városi futóversenyen is találkoztunk vele. Azt mondja, az aktív pihenés híve, a mozgásról még a nyaralás alatt sem mond le: szívesen fut, tornázik vagy teniszezik, ping-pongozik a férjével. De szívesen indulnak el a nyaralás alatt egy hátizsákkal felszerelkezve kajaktúrára is. Nem csak a zene, a sport is hozzátartozik az életéhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!