Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Ajándékutalvány

Adj ajándékba segítséget!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - Kövesd itt!

Mi a japánok titkos szerencsekabalája?

Közzétéve: 2013. 09. 16. Írta: Szatmári Nóra Forrás: Ezoterikus.hu
Értékelés
Ez a cikk 3912 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Japánban, Maneki Neko-t, az integető cicát tartják szerencsehozó állatnak. 2 legenda is közszájon forog. Az egyik szerint egy Usugumo nevű gésát, amikor a saját kertjében sétált...

meg akarta támadni egy mérges kígyó. Nagy szerencséjére kedvenc macskája szembe szállt a támadóval, és bár ő maga egy marás miatt elpusztult a harcban, asszonya életét viszont megmentette. Az asszony a hős macska emlékére fából kifaragtatta a cica alakját. A macska figyelmeztető pózban ülő, bal első mancsát a magasba emeli. A macskát ábrázoló faszoborból híres talizmán lett.
 

A másik legenda szerint a XVII. században egy japán szerzetes cicája kicsalogatott egy herceget egy fa alól, mely közvetlenül egy templom előtt állt. A magas fába nem sokkal később hatalmas villám csapott. A herceg hálából igen nagy összeget adományozott a szerzetes templomának, s ettől a pillanattól kezdve a cicát a szerencse és a gazdagság szimbólumának tartják.
 

Ma már rendszerint porcelánból vagy kerámiából készítik, háromszínűre: fehér alapon fekete és vörös foltosra. Ez a macskafigura ott ül igen sok japán otthonban és irodában, üzletekben, éttermekben, s a régi legenda szerint integetésével csalogatja a gazdagságot.

 

A cicafigurák színben és formában jelentősen különbözhetnek, és ezért is kapnak más-más jelentést:

 

- a legrégebbi hiedelem szerint, ha a Maneki Neko feltartott mancsa a füle fölé emelkedett az a messziről érkező vendéget volt hivatott üdvözölni, s beinvitálni.

 

- ha a mancs nem éri el a fül magasságát, az a közelebbi (távolság és rokonság) vendégeket fogadta.

 

- mára ez a szimbólum kicsit átalakult a „modernizáció” elvárásainak megfelelően, és a macska végtagjának irányultságára összpontosít. A feltartott bal mancs a vendéginvitáló, míg a jobb mancsot mutató cica pénzt szerez a porta tulajdonosának.

 

- további hiedelem, hogy a fehér színű macska a nappali üzleti forgalom védelmezője és segítője, szemben a fekete színű macskával, amely az éjszakai üzletet befolyásolja, – fontos megjegyezni, hogy csakis jó irányba!

 

- az arany színű macska viszont egyértelműen sok-sok pénzt jelent tulajdonosának, ugyanakkor a piros színű macska a szellemeket, himlőt és általában a gyermekbetegségeket tartja távol a házaktól.

 

- a kyotói Shounenji templomot a macskák tiszteletére nevezték el így.

Forrás: Ezoterikus.hu