Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Ajándékutalvány

Adj ajándékba segítséget!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - Kövesd itt!

Csipkelődik, ugrál, nem beszél. Mi az?

Közzétéve: 2013. 02. 07. Írta: Szantál
Értékelés
Ez a cikk 4133 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Kevés olyan látványos lakásdísz létezik, mint egy szépen megvilágított akvárium pöttyös, csíkos vagy szivárványszínű halakkal. Egyetlen apró gond, hogy...
az akvárium nem berendezési tárgy, hanem csodálatos élőlények otthona. Ezért bármennyire vágysz is rá, csak akkor oszd meg otthonodat halakkal, ha időd és türelmed is elég, hogy gondozd őket. Megéri a fáradságot, mert szépségük, életmódjuk megfigyelése sok öröm forrása lehet. Lássuk, hogyan kezdj hozzá!

Lépésről lépésre

Tervezd meg, hogy mekkora medencét akarsz beállítani. Kevesen tudják, hogy minél nagyobb egy akvárium, annál kevesebb munka van vele, arról nem is beszélve, hogy mennyivel mutatósabb. Az ajánlott legkisebb méret a 30 literes. Készíts a medencéhez állványt vagy asztalt. Ne állítsd íróasztalra vagy polcra, mert ha leesik, oda az egész. Bár drágább megoldás, de a legegyszerűbb, ha az akváriumot beépített világítással és bútorral együtt vásárolod meg. Első nap helyezd bele az akváriumba a kimosott tálat és töltsd fel vízzel. Indítsd be a szellőzést, és hagyd járni egy-két napig. Ha motoros szűrője van, azt is működtesd. Ezután betelepítheted a vízinövényeket. Legjobb, ha olyanokat választasz, amelyek nem igényelnek különleges megvilágítást. Ne feledkezz el róla, hogy a növényeknek is szükségük van tápanyagokra (és az a homokban nincs). Oldat formájában adagolhatjuk a vízhez.

Ha az akvárium már egy hete működik, betelepítheted a halakat. Természetesen a medence méretének, típusának megfelelően kell a halakat kiválasztani. Ha kezdő akvarista vagy, egyszerűbben tartható halakat vásárolj, például elevenszülőket (szifó, guppi, platti), kis testű pontylazacokat (lángvörös pontylazac, neonhal) vagy páncélosharcsákat. Figyelj a halak megfelelő társítására. Ragadozó vagy csipkelődő halak mellé ne telepíts békés, nagy úszójú halakat.

A túletetés veszélyes

Ne félj, hogy halaid éheznek, a gond inkább a túletetés szokott lenni. Csak annyi eleséget szórj a vízbe, amennyi néhány perc alatt elfogy! Ellenkező esetben a víz algásodik, zavarossá válik. Fontos az is, hogy az eleség tiszta legyen, mert azzal számtalan parazita, betegségek kórokozói juthatnak be az akváriumba. A legcélszerűbb a fagyasztott vagy a jó minőségű szárított eleség használata. A kisebb testű halak szeretik a ciklopszot, a nagyobbaknak fagyasztott szúnyoglárvát adhat. A legfárasztóbb teendő, amit nem szabad elmulasztani: legalább kéthetente az akvárium vizének egynegyedét friss, azonos hőmérsékletű vízre kell cserélni. Nem elég, ha csak az elpárolgott vizet pótolod csapvízzel, mert ez megkeményíti a vizet, és a halak korai halálához vezethet. Havonta egyszer érdemes ellenőrizni a víz keménységét és kémhatását. Egy általános (vegyes) akváriumban 10-12 nk fok és 6,5-7,5 pH a megfelelő értékek.

Vízinövények

Nemcsak a díszítést szolgálják. Táplálékot, búvóhelyet, ikrázóhelyet nyújtanak a halaknak. A felhalmozódó káros anyagok (nitritek, nitrátok) mennyiségét csökkentik, fölveszik a széndioxidot, és a halak számára éltető oxigént bocsátanak ki. Vannak víz alatt élő, a víz színén úszó és a vízből kiemelkedő, úszólevelű fajok. Ne felejtsd el, a növények növekedését szabályozni kell, ritkítani, visszametszeni.

Díszhalak

Óriási választékban kaphatók, igényeik nagyon különbözők lehetnek. Mielőtt megvásárolod, érdeklődj a hal életmódja felől a szakembertől.

Áttetsző pontylazac: jól társítható, békés csapathal
Császárlazac: nyugodt, tarthatjuk párban vagy csapatban
Ibolyalazac: érzékeny az oxigénhiányra. Ugrálós, takarni kell az akváriumát.
Neonhal: lágyított vagy esővízben, csapatban érzi jól magát.
Aranyhal: nagy akvárium, szűrt víz szükséges, mindenevő (a Feng Shui kedvelt fajtája)
Stendhal-hal: nagy akváriumban, hasonló méretű halakkal társítható. A kisebbeket esetleg megeszi.
Szumátriai díszmárna(szumi): helyigényes, mozgékony, csapatban mutatós.
Sárgaszegélyű algaevő: jól tartható, nem agresszív, társítható hal
Csíkos csuka: ragadozó, legjobb külön tartani. Jó ugró, lefedve kell tartani.
Guppi: szívós, jól társítható, gondozása egyszerű.
Platti (széleshátú fogasponty): békés, mindenevő hal.
Szifó (mexikói karfarkú hal): sok teret, növényeket igényel, mindenevő.
Sziámi harcoshal: tartása egyszerű, szereti a meleget, mindenevő
Nyasszai karcsúsügér: területvédő, más sügérekkel jól társítható, búvóhelyet igényel