Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Ajándékutalvány

Adj ajándékba segítséget!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - Kövesd itt!

Zöld gondolataink! Jó fa? Rossz fa?

Közzétéve: 2010. 11. 25. Írta: Sáfrány Zsófia Forrás: Ezoterikus.hu
Értékelés
A fa nagyon szép, praktikus és igazán jó otthonteremtő atmoszférája van. Azonban a vásárlásakor elkövethetünk néhány hibát. Úgy mint...
A legrosszabb esetben támogatjuk az esőerdők kiirtását vagy egyes afrikai országok fegyvervásárlását. Melyik fát lehet gondtalanul választani, milyen alternatívák vannak, és mely bizonyítványnak higgyünk, most megtudhatjátok.

Bükk

Még mindig a leggyakoribb fafajta. A robosztus fa igazán alkalmas olyan bútorokhoz, melyek nagy megterhelésnek vannak kitéve. A bükkfavásárlással az ember még jót is tesz: mivel 100 éves koruktól ezek a fák ún. "piros magvúak" lesznek, vagyis a tölgy fája elszíneződik. Azonban az egyre inkább növekvő érdeklődés miatt tovább hagyják élni ezeket az öreg fákat is.

Juhar

A juhar világos és igen egyenletes erezetével egyike a legértékesebb fafajtáknak. A juhart nyugodt lelkiismerettel vásárolhatjuk, akár az Észak-Amerikából származó fajtáit is. Azonban érdemes a bizonyítványára figyelni, mivel Kelet- Európában vannak még őserdőmaradványok, melyek az import növekedésével egyre inkább hozzánk is eljutnak.

Kőris

A kőris nagyfokú rugalmassággal és szilárdsággal bír. Mindenekelőtt sportfelszerelések, gépek favázához alkalmazzák. A kőris vásárlása jobbára problémamentes, igen nagy részét importálják, főleg Franciaországból és az USA-ból.

Tölgy

A tölgyet leginkább felszerelések, építési- és konstrukciós szerkezetekhez használják. Európában a felhasznált tölgyek mintegy 50%-a importált, főleg Ukrajnából, Lengyelországból  és Franciaországból, azonban előfordulhatnak az előbb említett őserdőből származó fák is. Fontosak a környezetbarát bizonyítványok is.

Cseresznye

A cseresznyefa-állomány már a biedermeier korszak óta nem pihen. A legkedveltebb fa tömegével kerül folyamatosan kivágásra. Nagy része Észak- Amerikából származik, ahol továbbra is túlvágják a fákat, ezért néhány fajta alacsonyabb minőséggel rendelkezhet.

Nyír

A nyírfával jól lehet utánozni a nemes fafajtákat. Ezenkívül igen kedvelt a belsőépítészetben és bútorként is. Nyugodtan vásárolhatunk ilyen fát, főleg Skandináviából, Kelet- és Észak- Európából kerül importra.

Duglászfenyő

A duglászfenyő leginkább a Fekete- erdő sajátja. Kissé sárgás- barna színű, hasonló tulajdonságokkal bír, mint a vörösfenyő. Európában a duglászfenyő nyugodtan vásárolható, ezzel szemben a Nyugat- Kanadából származó fajták problematikusak lehetnek. Inkább el a kezekkel tőle.

Akác

A kemény és nagyon tartós fafajta mintegy 400 éve terem Európában. Főképp hajó- és bútorkészítéshez használatos, illetve játszóterek játékaihoz. Mivel jó tulajdonságai miatt a trópusi fajtákhoz nyújt alternatívát, ezért felhasználásukat mostanra tovább forszírozzák. Az európai fajták vásárlása problémamentes.

Erdei fenyő

Az erdei fenyő a bútorgyártás legkedveltebb fajtája és számtalan más területen is használatos. Gyakran telepítik mesterséges monokultúrákban, melyek azonban betegségre igen hajlamosak, ezért gyakran növényvédőszerekkel kezelik őket. Az Oroszországból származó importfáknál ügyeljünk mindenképpen a bizonyítványukra, mivel ezek a fák gyakorta őserdőkből származnak.

Lucfenyő

Európában a lucfenyő gyors növekedése miatt a legjobban eladott fák egyike. Németország erdőinek pl. a harmada lucfenyőből áll, persze részint mesterségesen telepítettből. A felhasznált fák kb. 33%-a importált. Vigyázat: az építési diszkontokban gyakorta árulnak orosz őserdőkből származó darabokat. Mindenképpen ügyeljünk az eredetük ellenőrzésére!

Vörösfenyő

A szép és kemény fafajta különösen kedvelt ablakgyártáshoz. Importaránya igen magas. Azonban vigyázzunk a szibériai vörösfenyővel, mely általában őserdőből származik, és teljesen tönkreteheti házunk szerkezetét. Ökológiailag igen profitáló fajta, mivel helyettesítheti a trópusi fákat és a kőrist is. De: ügyeljünk a bizonyítványára!

Mahagóni

A nemes, vöröses fa iránti óriási érdeklődés miatt a Karibi szigeteken, az Amazonasnál és Közép-Amerikában számtalan őserdő került tönkretételre, kivágásra. Alternatíva lehet a Guatemalából származó Machiche is.

Teak

A teak az egyik legnemesebb fa, ami valaha létezett és rengeteg trópusi országban kerül kitermelésre. Különösen kedvelik balkonokhoz, azonban vigyázzunk, mivel alig van bizonyítvánnyal ellátott teakfa, de azért érdemes utána érdeklődni. A plantázsteak ugyanis lehet őserdőből származó fajta. Alternatívája lehet a Salamon-szigetekről származó padoukfa.

Abachi

Afrika legnagyobb, majd 30 méterre növő fája. Gyakran használják ajtók, keretek és szaunák építéséhez. Leggyakrabban Ghánából származik, ahol mesterségesen is telepítik. Azonban erősen túlvágják, és ezért védeni kell. Egyre inkább importálják Kamerunból is, ahol az őserdők kivágása drasztikusan növekszik.

Merbau

Általában parkettaként használják. A fák Ázsia alacsony esőerdőiben nőnek és erősen veszélyeztetett fajták mára. Pápua- Új- Guineában van ugyan egy bizonyítvánnyal ellátott üzem, ahol csak kis mennyiségben engedélyezett az eladásuk. Alternatíva lehet a brazil jatobá.

Vörös meranti

Európában szinte minden 3. ablak ebből a fafajtából készül. A fa a délkelet-ázsiai esőerdőkből származó legerősebb fa, azonban veszélyeztetett lett mára. 100-ból csak 2 üzem kap engedélyt az exportálására.

Sapelli/Sapo/Khaya

Ezen afrikai fajták kinézetükre és tulajdonságaikra nézve a mahagónihoz hasonlatosak. Mivel az amerikai mahagóni egyre ritkább fajta lesz, ezért most már az afrikai fák, illetve erdők kihasználása nő, mely egyre több konfliktussal jár együtt. Libériában pl. fegyvervásárlást finanszíroznak az eladásából. Nincsenek bevizsgált helyek, ezért nem ajánlatos vásárolni belőlük.

Bongossi

A robosztus fa a sós vizet is elviseli, ezért igen alkalmas kikötőkben is. Egyre több kerül belőle Európába importálásra, melyek olyan afrikai országokból származnak, ahol nemigen van ellenőrzött üzem. Csak akkor érdemes megvásárolni, ha van mellé bizonyítvány.

Iroko/Afromosia/Wengé

Ez az igen attraktív fa parkettaként és teak-helyettesítőként használatos. Az igen ritka és különösen értékes afromosia csak az esőerdőkben nő és a természet nemzetközi uniója által (IUCN International Union for Conversation of Nature) által veszélyeztetettnek titulált már néhány éve. A wengé a Kongónál szintén fegyverfinanszírozásra hivatott, ezért vásárlásuktól a természetvédők erősen óvnak. Alternatíva lehet a padouk fa vagy a brazil guariuba.

Ramin

Az előbb említett IUCN által a vörös listára tett fajta. A maláj és indonéz erdőkben illegálisan azonban továbbra is vágják, ezért ajánlatos elutasítani egy ilyen vásárlási lehetőséget. Így, bár nem ártunk a természetnek, de támogathatjuk az indonéz famaffiát.

Természet-bizonyítvány favásárláshoz

FSC (Forest Steward Council)- Erdővédelmi Intézet

Ez az intézet olyan bizonyítványt ad egyes olyan üzemek számára, melyek biztosítják a helyes erdőgazdálkodást és az ökológiai védelmet. Ezek a bizonyítványok szigorú szabályoknak való megfelelést jelölnek: a génmanipulált fafajták termesztése épp annyira tiltott, mint a növényvédőszerek használata. A fát óva úgy kell elhozni az erdőből, hogy sem az állatok, sem a növények ne lássák kárát. Ezenkívül az erdőben élő emberek jogait is figyelembe veszik, vagyis jelentős összeget kapnak az ott élők is.

Naturland

Ez az intézet olyan természetvédelmi köröket foglal magába, amelyek szintén magas sztenderdekkel rendelkeznek, mint az FSC. A közösség célja, hogy világszerte támogassák az ökológiai természetvédelmet és a megfelelő szociális körülményeket.
Forrás: Ezoterikus.hu