Gazdaság

2015.05.17. 09:59

Kitolták a határidőt! Május 22-ig lehet benyújtani a kérelmeket

Székesfehérvár – Egy héttel meghosszabbították az egységes támogatási kérelmek benyújtásának határidejét: szankciómentesen május 22-ig adhatják be kérelmeiket a gazdálkodók.

Detki Sándor

A benyújtási határidő meghosszabbításával változik a kérelmek szankciómentes módosításának időpontja is, arra június 15-ig van lehetőségük a gazdáknak. A határidőket célszerű betartani: késedelem esetén ugyanis a naponta egy százalékkal csökken a támogatás összege – mondta el Fejér Megyei Hírlapnak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke. Kiss Norbert Ivó tájékoztatása szerint a határidő meghosszabbítása a Fejér megyei gazdálkodókat nem nagyon érinti, az eredeti május 15.-i időpontig ugyanis a támogatást igénylők csaknem mindegyike benyújtotta már a kérelmét. Az eddigi adatok szerint a megyében a tavalyihoz hasonlóan, több mint kétszázezer hektárra, de a múlt évinél mintegy öt százalékkal kevesebben kértek támogatást. A kérelmezők számának mérséklődése feltehetően jórészt abból adódik, hogy az új rendszer alapján a támogatás csak egy hektárnál nagyobb területre vehető igénybe.

A támogatási kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elektronikus felületén, ügyfélkapun keresztül lehetett, illetve lehet benyújtani. A kérelmek elkészítésében és a szükséges módosításokban segítettek és segítenek a falugazdászok, de a tudnivalókról a NAK honlapjáról is lehet tájékozódni.  A 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési ciklusban – az állatok után járó támogatásokat is beleértve – harmincötféle jogcímen igényelhetnek támogatást a gazdálkodók. Annak ellenére, hogy az adott időszakban összességében csökken az uniós büdzsé, a korábbi 2,4 százalékról 3,2 százalékra emelkedett Magyarország támogatottsági aránya, az agrár- és vidékfejlesztési támogatások pedig 1,9 milliárd euróval, mintegy 600 milliárd forinttal nőnek. Az unió közös agrárpolitikájának (KAP) költségvetéséből mintegy 400 milliárd forinthoz juthatnak hozzá a hazai regisztrált termelők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!