Gazdaság

2015.06.08. 17:11

Nincs elég kiadó ingatlan - A Velencei-tó környékén továbbra is emelkedik a kereslet

Fejér megye - Erősödik az ingatlanpiac, egyre többen vásárolnak vagy bérelnek lakást a megyében, ezért az árak is megemelkedtek.

Sebestyén Lilla

– Ebben az évben az ingatlanpiacon is élénkülés mutatkozott. Most a lakások tekintetében van nagyobb fellendülés, ennek köszönhetően az árak is emelkedtek – mondta el Kovács Éva, az egyik fehérvári ingatlaniroda vezető referense, akitől azt is megtudtuk, hogy a lakásvásárlók között nagy számban vannak befektetők, akik megtakarításukat ingatlanba helyezik.

Utóbbiak általában a vételt követően kiadják az ingatlant és a bérleti díjából szerzik a hasznot. Ez pedig hosszú távon kifizetődik.

– A vevők között egyre több a fiatal is, akik a kedvező hiteleknek, a leendő CSOK-nak (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) köszönhetően könnyebben jutnak saját lakáshoz – teszi hozzá Éva, aki még arra is felhívta a figyelmet, hogy a házeladások, vásárlások tekintetében is van mozgás, de itt az árak még érezhetően nem mozdultak felfelé az elmúlt időszakhoz képest.

Kovács Éva

Ignácz Orsolya

Az iroda vezetője szerint a vevők elsődleges szempontja az ingatlanvásárláskor a környék, azon belül is a biztonság és a jó infrastruktúra, illetve – bár lehet, hogy meglepő – ezek utána a tényezők után következik csak a lakás, a ház állapota.

– Van, aki szívesebben vásárol felújítandó ingatlant, hogy aztán saját elképzeléseinek megfelelően renoválja azt. De a másik fele a vevőknek inkább a kész, felújított ingatlanokat keresi, amelyekkel már nincs feladat – sorolja Éva, aki szerint bérleményekre még mindig nagy az igény, ugyanis kevés a kiadó, jó árban levő lakás, családi ház. Ennek okán az árak is jelentősen megemelkedtek.

A Velencei-tó környékén is hasonló a helyzet. A megye azon részéről Ignácz Orsolyát kérdeztük:

– A szezon ismét korán indult a tó környékén. Az idei évben is folytatódik a tavaly elkezdődött kereslet emelkedés. Az árak tekintetében csak kismértékű emelkedést mutat. Viszont ennél jellemzőbb, hogy egyre kevesebb a forgalomképes ingatlan. Leginkább keresettek a tízmillió forint alatti, téglaépítésű nyaralók, a húszmillió körüli lakóházak, és az idén ugrásszerűen megnőtt az 5-6 millió körüli építési telkek iránti kereslet. Ezeket az ingatlanokat leginkább a Velencei-tó déli partján keresik. De az idén a tavalyihoz képest emelkedett az északi part kereslete is – mondja el a szakértő.

Kovács Éva.

Kiadási szempontból is hasonlók a tapasztalatok területi eloszlásban. Az első fél évben a kiadó, kisméretű nyaralókat tömegesen keresték, de aki biztosra akart menni, az február környékén lefoglalta, mert aki most szeretne nyaralót 3-4 hónapra, az valószínűleg már nem talál. A lakóingatlanokat folyamatosan keresik bérlésre egész évben, a legnépszerűbbek a lakások és a kertes kis lakóházak, itt is jellemző, hogy többszörösével nagyobb a keresők száma, mint amennyi a kiadó ingatlanok száma.

– Összegezve elmondható, hogy töretlen a Velencei-tó környékén lakni és nyaralni vágyók száma, és azok közül, akik itt vettek a környéken ingatlant, a tizenegy éves tapasztalatom alatt még senki nem mondta, hogy megbánta volna – újságolja Orsolya.

De akár házat, lakást, vagy telket akarunk, a leggyorsabban úgy érhetünk célt, ha felkeresünk egy ingatlanirodát, amelynek képviselői az elejétől a végéig segítenek.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!