Hírek

2015.06.11. 14:46

Számviteli szakemberek találkoztak Velencén

Velence – Új, a pénzügyi ágazat feletti kontrollt gyakorló hatóság felállítását tervezi a kormányzat – jelentette be a gazdasági miniszter.

Klecska Ernő

Varga Mihály ezt a Magyar Számviteli Szakemberek Egyesülete megalakulásának 20. évfordulója alkalmából rendezett kétnapos konferencián közölte. A miniszter úgy vélte, a pénzügyi beszámolásba, elszámolásokba, bevallásokba vetett bizalom az utóbbi két évtized vállalati botrányai, pénzügyi válságai miatt jelentősen megrendült, s ez befolyásolja versenyképességünket is.

Az új hatóság az elképzelések szerint a képzési követelmények kialakításától kezdve a tevékenység engedélyezésén keresztül a folyamatos minőségellenőrzésig és szankciók alkalmazásáig ellátná a számviteli és az adózási terület felügyeletét – mondta Varga Mihály.

A miniszter úgy fogalmazott: bár a gazdaság fehéredése jól nyomon követhető a költségvetési bevételek alakulásában, gyakori a fiktív számlakibocsátás és befogadás, a ténylegesnél alacsonyabb bérek bejelentése, a vállalkozási eredmény eltüntetése. Mindez oda vezethet – tette hozzá –, hogy a számviteli és egyéb nyilvántartásokban, az azok alapján készített adóbevallásokban és beszámolókban éppen azok nem bíznak meg, akik számára fontos üzleti információt hordoznak: a befektetők, a vevők, a szállítók, a hitelezők.

– Nagy szerepe lehet az önszabályozásnak, és az olyan szakmai szervezeteknek, mint az idén 20 éves Magyar Számviteli Szakemberek Egyesületének – tette hozzá.

– E sikerben nagy szerepe van Nagy Gábornak, az Egyesület elnökének – vélte Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára. A szakember kiemelte: a könyvelők kettős szorításban kénytelenek dolgozni, hiszen az állam több bevétel kíván elérni, a megbízó pedig, akiért gyilkos verseny folyik, ennek éppen ellenkezőjét szeretné.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!