Gazdaság

2015.06.11. 19:12

Közel 380 millió forint talált gazdára a Közép-dunántúli régió vállalkozásai körében (x)

A hazai KKV-knak szüksége van szakmai tanácsadáson alapuló vállalkozásfejlesztésre. Az ilyen célra indított Uniós pályázathoz kapcsolódóan a Közép-Dunántúlon a rendelkezésre álló 377,65 millió forintos keret kétszeresére érkezett pályázói igény az elmúlt 4 évben.

A régiós adatok összesítése alapján a legnépszerűbb tanácsadási témakör a vállalati stratégia, a nyertes vállalkozások között pedig legnagyobb számban a korlátolt felelősségű társasági formában működő vállalkozások találhatók. Megyei összehasonlításban a Fejér megyei vállalkozások voltak a legaktívabbak, és ők is nyerték a legtöbb pénzt.

A Vállalati Tanácsadás Program 2011. decemberében indult a Közép-dunántúli régióban, összesen 377,65 millió forintra pályázhattak a régióban működő mikro-, kis-, és középvállalatok. Az OTP Bank Nyrt., az OTP Hungaro-Projekt Kft., a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA), a Komárom-Esztergom Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (KEM - HVK) és a Kereskedők es Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) által koordinált program célja az volt, hogy a vállalkozások fejlődésük érdekében magas szintű szakmai tanácsadói segítséget vehessenek igénybe.

A tanácsadói díjak felét az Európai Unió fedezte, a szolgáltatásokat pedig előzetesen akkreditált tanácsadó szervezetek nyújthatták csak, összesen 12 különböző tématerületen. Ilyenek voltak például  a vállalati stratégiaalkotás, a teljes jogi átvilágítás és helyzetelemzés, az online megjelenés, vagy akár építési tervdokumentáció elkészítése.

A program keretein belül a pályázatok 57 %-a mikro-, 35%-a kis-, és 8%-a középvállalatoktól érkezett ebben a régióban. A pályázók átlagosan 2,9 millió forintos pályázati keretösszeget céloztak meg, az átlagosan folyósított támogatási összeg 2.7 millió forint volt.

„A jelenlegi feltételek mellett akár további mintegy hetvenmillió forint is kiosztható lenne a már benyújtott és támogatásra alkalmas pályázók körében” – mondta el Szabó Zsolt a Vállalati Tanácsadás Programot lebonyolító konzorciumot vezető OTP Bank senior managere.

A konzorcium a Közép-magyarországi, a Dél-dunántúli és a Közép-dunántúli régióban is párhuzamosan futtatta a programot. A négy régió összesített adatait összevetve megállapítható, hogy a Közép-Dunántúlon a legmagasabb arányban, a projektek 96%-ában jutottak hozzá támogatáshoz a pályázó vállalkozások. projektzárások értékelése – más régiókhoz hasonlóan – itt is 100%-os befejezettségű

„Ez a program nagyon jó lehetőség a kis- és középvállalkozások számára a fejlődéshez, mert a nyertesek rendkívül jó feltételekkel jutottak olyan magas hozzáadott értéket jelentő tanácsadási szolgáltatáshoz, amelyet lehet, hogy más esetben nem is vettek volna igénybe.” – tette hozzá dr. Szabó Árpád, az OTP Bank projektvezetője.

HÁTTÉRINFORMÁCIÓ

A program 5 éve alatt 3214 kis- és középvállalkozás regisztrált a Vállalati Tanácsadás Program honlapján a Dél-, Nyugat-, Közép-dunántúli, valamint a Közép-magyarországi régióban finanszírozási forrásokra. A regisztráltak közül 2343-an adtak be pályázatot és közülük 1737-en nyerték el az igényelt támogatást. Nyertes pályázatok száma a különböző régiókban:

*A Közép-Magyarországi régióban 2015. szeptemberében zárul le a program.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!