Gazdaság

2015.07.08. 16:48

Itt a vitaminbomba

A kánikula sok eladót és vevőt is távol tartott a piactól. Pedig a kínálat bőséges volt.

Klecska Ernő

A szaharai hőségben kétszer is meggondolta mindenki, hogy kimegy-e az utcára, elmegy-e bevásárolni. Hiába a légkondicionálás és a viszonylagos hűs, tegnap a városi zöldség-gyümölcs piacra se sokan látogattak el. Reggel még csak-csak voltak vevők, de késő délelőttre már többnyire csak az eladókat lehetett látni.

A rekkenő meleget a kis asztalokra kipakolt termények se viselték valami jól az eladók rendszeresen vizezték, permetezték árujukat. A spriccből a külső standokon, ahol a klíma kifejezetten a pokolt idézte, néha egymásnak is jutott...

Uborka, paprika, paradicsom és főzőtök uralta a képet, több asztalon is megjelent a sóska.  A tavaszi vetésű sóska már nyár elején szedhető, a levelek felszedésénél tartsuk szem előtt, hogy a fiatal, úgynevezett szívleveleket ne sértsük meg, mert ezzel a további hozamot csökkenthetjük. A levelek eltarthatósági ideje rövid, érdemes annyit levenni, amennyit rögtön fel is használunk mondta az egyik őstermelő, aki nevét hosszas unszolásra sem volt hajlandó elárulni.

- Vannak rossz tapasztalatai - mondta sejtelmesen a középkorú árus, de a részletekre nem tért ki.

Bár az utóbbi napokban minden a fákon elrohadó meggyről szólt, e gyümölcsből gyakorlatilag alig volt az asztalokon. Ki érti ezt?

Megjelent viszont a ribizli, amelynek most van a szezonja. A vitaminbomba három legismertebb fajtája a piros, a fekete és a fehér ribizli a piacon csak a pirossal találkoztunk. A bogyókban kiemelkedően sok vitamin (C, B, E, A) van. Kisebb mennyiségben karotint is tartalmaz. Brutálisan sok kálium, de nátrium, kalcium, foszfor, magnézium és vas is található benne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!