2015.07.08. 16:48
Itt a vitaminbomba
A kánikula sok eladót és vevőt is távol tartott a piactól. Pedig a kínálat bőséges volt.
A szaharai hőségben kétszer is meggondolta mindenki, hogy kimegy-e az utcára, elmegy-e bevásárolni. Hiába a légkondicionálás és a viszonylagos hűs, tegnap a városi zöldség-gyümölcs piacra se sokan látogattak el. Reggel még csak-csak voltak vevők, de késő délelőttre már többnyire csak az eladókat lehetett látni.
A rekkenő meleget a kis asztalokra kipakolt termények se viselték valami jól az eladók rendszeresen vizezték, permetezték árujukat. A spriccből a külső standokon, ahol a klíma kifejezetten a pokolt idézte, néha egymásnak is jutott...
Uborka, paprika, paradicsom és főzőtök uralta a képet, több asztalon is megjelent a sóska. A tavaszi vetésű sóska már nyár elején szedhető, a levelek felszedésénél tartsuk szem előtt, hogy a fiatal, úgynevezett szívleveleket ne sértsük meg, mert ezzel a további hozamot csökkenthetjük. A levelek eltarthatósági ideje rövid, érdemes annyit levenni, amennyit rögtön fel is használunk mondta az egyik őstermelő, aki nevét hosszas unszolásra sem volt hajlandó elárulni.
- Vannak rossz tapasztalatai - mondta sejtelmesen a középkorú árus, de a részletekre nem tért ki.
Bár az utóbbi napokban minden a fákon elrohadó meggyről szólt, e gyümölcsből gyakorlatilag alig volt az asztalokon. Ki érti ezt?
Megjelent viszont a ribizli, amelynek most van a szezonja. A vitaminbomba három legismertebb fajtája a piros, a fekete és a fehér ribizli a piacon csak a pirossal találkoztunk. A bogyókban kiemelkedően sok vitamin (C, B, E, A) van. Kisebb mennyiségben karotint is tartalmaz. Brutálisan sok kálium, de nátrium, kalcium, foszfor, magnézium és vas is található benne.