Hírvilág

2015.07.22. 12:23

Gyenge a fizetési fegyelem Fejér megyében is

Javult a fizetési fegyelem, nagyobb arányban egyenlítették ki a cégek a számlákat, mint korábban, a piaci szereplők bizalma azonban még nem állt helyre teljes mértékben.

Fejér Megyei Hírlap

Az idei első félévben a csökkenő fizetési határidőknek több cég tudott ugyan megfelelni, azonban akik késve fizették ki számláikat, többet késtek, mint 2014 azonos időszakában áll egy nemzetközi cégminősítő elemzésében. Jelenleg az ingatlanügyletekkel és az építőiparral foglalkozó cégek késnek a legtöbbet a számlák kifizetésével.

A magyar cégek az elmúlt hat hónapban kisebb fizetési határidőket engedélyeztek partnereiknek, mint korábban. Míg 2014 első félében 27 nap volt az átlagos fizetési határidő hazánkban, addig az elmúlt fél évben átlagosan 25 napos számlafizetési határidő volt jellemző. Azaz a cégek kevésbé engedékenyek a hosszabb fizetési határidőkkel kapcsolatban, ami arra utal, hogy a piaci bizalom még nem állt helyre. A legnagyobb fizetési határidő a vegyiparra, az elektronikai termékek gyártására, a fafeldolgozásra és a gépiparra volt jellemző 2015 első félévében; itt az átlagos fizetési határidő meghaladták a 35 napot.

Bizakodásra adhat okot, hogy a határidőben kiegyenlített számlák aránya javult, azaz míg egy éve csupán a számlák 63 százalékát fizették ki időben, addig idén már 67 százalékát. Sajnos azonban azok, akik nem tudták időben kifizetni számlájukat átlagosan többet késtek ebben a fél évben, mint egy évvel korábban. Ma egy vállalkozás, ha nem tudja számláját időben kifizetni átlagosan 19 napot késik a teljesítéssel, a tavalyi év első felében ez a szám csupán 16 nap volt. A legtöbbet késő szektorok listáját az ingatlanügyletek (50 nap) és az építőipar (32 nap) vezeti. Arányait tekintve a papíriparban és az építőiparban tudják legkevésbé határidőben fizetni számláikat a cégek, vagyis ebben a két szektorban találkozunk arányaiban a legtöbb késve fizetett számlával. Ezekre az iparágakra érdemes kiemelt figyelmet fordítani utólagos fizetés engedélyezése esetén.

Békés, Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében fizetik a legnagyobb arányban időben a cégek számláikat, itt a 71 százalékot meghaladja a határidőben fizetett számlák aránya. A határidőben fizetett számlák tekintetében Somogy, Zala megye és a főváros van leginkább lemaradva, mivel itt a számlák kevesebb, mint 65 százalékát fizetik időben. A fizetési fegyelem tekintetében Fejér sem büszkélkedhet, hiszen az előbb említetteket rögtön a mi megyénk követi a sorban 65,51 százalékkal. Somogy megyében a legrosszabb a helyzet a cégek fizetési fegyelme tekintetében, mivel itt fizetik a legkevesebb számlát időben, és ha a késedelmes fizetésre itt kell a legtovább várni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!