Székesfehérvár

2015.08.04. 17:01

Csak a hősi halált halt katonák után jár a hadigondozási járadék

Székesfehérvár - Csak a hősi halált haltak után jár a hadigondozási járadék, az nem elég indok, hogy a hozzátartozó katona volt a háborúban.

Tribolt Lajos

Lapunkban is megjelent az a központilag összeállított tájékoztató, miszerint a törvény módosításával bővül a hadigondozásban részesülők köre.

Igen ám, de a felületes olvasók számára a szöveg félreérthető volt. Sokan úgy értelmezték, hogy minden volt katona és hadifogoly után jár támogatás. Pedig csak azok után, akik közben életüket veszítették, vagy megrokkantak. Vagyis a később természetes úton elhunyt volt katonák után nem.

A félreértésnek köszönhetően nagy nyomás nehezedett a járási hivatalok hatósági osztályaira. Kovács Edit, a székesfehérvári hivatal hatósági osztályvezetője azt mondja sokan felkeresték őket és tájékozódtak. Ezek után is mintegy 400-an adták be igénylésüket július folyamán csak Fehérváron, de a többi hét járási hivatalhoz is érkezett kérelem bőven.

Kovács Edit osztályvezető
Fotó: Koppán Viktor

A módosítás alapján anyagi támogatás illeti meg azokat is, akiknek férje, édesapja 1938. november 2. és 1945. május 9. között a volt magyar királyi honvédség és csendőrség kötelékében szolgált, függetlenül állományviszonyától, rendfokozatától és attól a ténytől, hogy az 1947. február 10-én Párizsban, Magyarország képviselői által aláírt békeszerződés következtében mely ország állampolgárává vált. Ám csak akkor, ha az alatt az időszak alatt az illető életét veszítette, vagy megrokkant. (fronton, fogságban, bombázás miatt, munkaszolgálat alatt, stb.). A módosítás a lakóhelyétől függetlenül megnyitja a hadigondozotti jogosultságot azon magyar állampolgárok – a törvény szerinti volt hadiárvák, volt hadigyámoltak és volt hadigondozott családtagok – számára is, akiket 1949. január 1jét megelőzően nyilvántartásba vettek. Azon hadiözvegyek is gondozotti körbe kerülnek, akiknek hősi halált halt, néhai férjük Magyarországról vonult be, de – lakhelyváltozás nélkül – jelenleg más állam polgára.A törvény már egy hónapja hatályos, de nincs időkorlát a kérelem benyújtására. A járadék összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege (jelenleg: 28.500,Ft) 30 százaléka, azaz 8.550,Ft.

A járadék megállapításához dokumentumok kellenek. Voltak, akik a negyvenes években árvaellátást kaptak, s arról igazolást is. Aki járadékot kér, próbálja bizonyítani a jogosultságát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!