nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Földanya válaszol - földrengésről tudósít a Twitter

Hallottunk már esküvőről, amit azonnal világgá kürtölt a boldog vőlegény a Facebook-on. Miért ne értesülhetnénk perceken belül természeti katasztrófákról is?

MTI | 2009. december 17.
|  

Az amerikai földtani intézet (USGS) a népszerű Twitter mikroblog portált is igénybe veszi annak megállapítására, hol és milyen erősen rengett a föld.

Az USGS Twitter új szoftvert indított Földrengésfeltárás (angol rövidítéssel TED) néven. Ennek segítségével a mikroblog portál kigyűjti azokat az üzeneteket, amelyekben szerepel – valamilyen nyelven – a „földrengés” kifejezés, hogy értékelni tudja, mit észleltek a földmozgás helyén.

„Sokan használják a Twittert, hogy elmeséljék másoknak, mi történik körülöttük. A földrengés után is beszámolnak az esemény körülményeiről” – mondta el Paul Earle, az USGS kutatója, az intézet honlapján megjelentetett közleményében.

A Twitter felhasználói már néhány másodperccel a földrengés kezdete után nekilátnak a blogolásnak, az érzékelőknek azonban akár húsz percig is eltart, mire az érzékelők elemzik az összegyűjtött adatokat – magyarázta Michelle Guy, az USGS egy másik szakembere.

„Egyik oldalon a gyorsaság, a másikon a pontosság. Az üzenetek elemzése révén már akkor is jelzést kaphatunk arról, mit éreznek az emberek, amikor még a számszerű információk nem állnak rendelkezésre” – tette hozzá Michelle Guy.

Információ
X