Adony

2014.04.14. 16:30

Táncfilm készült a holokausztról

Táncfilm készült „944” címmel, amelyet április 16-án 17 órakor mutatnak be az adonyi művelődési házban.

Tribolt Lajos

– Először az merült fel, hogy a holokausztra egy iskolai műsorral emlékezzenek, majd később egy táncműsorra gondoltak. Ekkor jött az ötlet, hogy táncfilmet készítsenek – emlékezik Lantos Andrea a film rendezője. Ekkor keresték meg a helyi tévéműsor készítőjét, Filotás Mihályt.

– Forgattunk a művelődési házban és a Dunaparton, két kamerás felvételek készültek. Újdonság volt számomra, ám a legnagyobb feladatot az utómunkálatok jelentették mondja az operatőri és vágó munkálatokat végző helyi tévés.

Egy jelenet a táncfilmnek a Duna parton forgatott részletéből

Ne hagyjuk ki az alkotók sorából Füsi Gyöngyit, aki a koreográfus volt. És persze szólni kell a szereplőkről, az adonyi Szent István Általános Iskola és Általános Művészeti Iskola tanulóiról, akik a szokatlan feladatot teljesítették. Igaz, némely felvételt kétszer-háromszor is is ismételni kellett, hiszen gyerekekről és nem profi szereplőkről volt szó.

A film, amelynek fővédnöke Ronyecz Péter polgármester volt, végül is elkészült. A négyórás anyagból 20 perces alkotás kerekedett.

Az iskola tanárai előtt rendeztek egy zártkörű vetítést, amelyet döbben csend követett és síró szemek. Az alkotók ezt bíztató jelnek tekintik a szerdai bemutató előtt.

Lantos Andrea rendező és Filotás Mihály operatőr-vágó (Fotó: Ódor Zoltán)

Lantos Andrea, aki a kortárs tanszakon tanít a művészeti iskolában, úgy véli, a film elkészítésének egyik legfontosabb eredménye, hogy a résztvevő diákok érzelmileg élték át a hetven évvel ezelőtti borzalmakat. A film készítői közben már új új filmen, még nagyobb feladaton törik a fejüket. A mostani mű nyilvános bemutatója szerdán 17 órakor lesz a művelődési házban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!