Keszthely

2014.08.07. 14:15

Munkájukkal az Alkotóházat díszítik

Keszthely - Sámlikészítés, bútorfestés és egy különleges díszítési technikával, a spanyolozással ékesített fűszartartók készülnek az keszthelyi Fafaragó táborban.

Keszey Ágnes

A tábor vezetője a spanyolozást mutatja. Fotó: Keszey Ágnes

"Önkéntes munkával az Alkotóház megszépüléséért"- ez a mottója a V. Keszthelyi Fafaragó tábornak. A résztvevők az elmúlt években elkészített festett népi konyhabútorhoz alkotnak kiegészítőket: tulipános díszítésű sámlikat és dunántúli spanyolozott fűszertartókat. Ezt a díszítést hajdanán a fából és szaruból készült dísz-és használati eszközökön alkalmazták, a tárgyakba belevésett mintába spanyolviaszt olvasztottak.

- A Keszthelyi Népművészeti Alkotóházban a fafaragó tábor résztvevői az első napokon az előkészületekkel foglalatoskodtak: összerakták a sámlikat, csiszoltak, kivájták a fűszertartók mintáit, a hét második felétől pedig kezdődik a díszítés - mondta el Bereczky Csaba fafaragó népi iparművész, a tábor vezetője.

Festik a tulipános sámlikat. Fotó: Keszey Ágnes

Prokné Tirner Gyöngyi, népi játék és kismesterségek oktatója hozzátette:

- Hagyományos erdélyi és magyar motívumok alapján mindenki maga tervezi és festi majd meg az általa készített sámli mintáját.

A tábor legfiatalabb résztvevője a negyedik osztályba készülő Fehér-Boga Pál jól érzi magát:

- Nagyon tetszik, szeretem a kézműves dolgokat. Itt a fafaragás a legjobb. Én itt már egy fabicskát is készítettem.

A legfiatalabb fafaragó az általa készített sótartót mutatja. Fotó: Keszey Ágnes

A tábor legidősebb résztvevője, Csibák Sándor is csak 23 éves, aki évek óta jár a keszthelyi fafaragó szakkörbe, és mivel az nyáron szünetel, örömmel jött a táborba is.

- Mindenki több sámlit és sótartót készít, egyet-egyet itt hagyunk az Alkotóházban, egyet-egyet pedig hazaviszünk. A kissámlinak már megvan a helye: Édesanyámnak ígértem a cipősszekrény mellé.

A tábor két vezetője. Fotó: Keszey Ágnes

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!