Kultúra

2014.08.10. 13:55

Júdás tanár úr

Szombathely - Tavaly Júdás szerepében énekelt nagyot az iseumi Jézus Krisztus Szupersztárban. Azt mondja, a hely spiritualitása már akkor megérintette. Most majdnem húsz kilóval könnyebben, önbizalomban megerősödve és ugyanolyan mosolygó, csillogó szemmel tért vissza: Schwartz Dávid. A szentély lépcsőin üldögéltünk egy kicsit.

Ölbei Lívia

" Még véget sem ért a Jézus Krisztus Szupersztár, máris éreztem az űrt a lelkemben; sajnáltam, hogy itt kell hagyni Szombathelyt. Azóta sem volt akkora katarzisélményem, mint amekkorát tavaly itt kaphattam - mind a társulat által, mind a közönség által. Pláne, hogy Júdás az első színházi szerepem volt. Sokat kaptam, sokat fejlődtem általa, sok ösztönzést kaptam mind a rendezőnktől, Silló Sándortól, mind a koreográfusunktól, Krámer Györgytől. Elindultam egy teljesen új irányban. A Jézus Krisztus Szupersztár próbaidőszaka döbbentett rá, hogy kell a színpadi kiállás ez a fölismerés indított el ezen az új úton. Az idén majdnem húsz kilóval könnyebben, jó kondícióban érkeztem Szombathelyre. És éppen ez az, ami már nagyon hiányzott az életemből. Korábban foglalkoztam tánccal, de gerincproblémák miatt minden mozgás alól felmentettek, úgyhogy külön öröm, hogy most ezen a téren is egy kicsit edződöm. Brutális nagy átalakuláson kezdek most átmenni. Kondícióban, életmódban mindenben. A súlyfeleslegtől szabadulva ahogy mindenki másnak, aki hasonló problémákkal küzd nőtt az önbizalmam, észreveszem, hogy felszabadultabb vagyok a színpadon is. Mindenhol jobb az állóképességem, a zenekaros koncerteken bátrabban merek átszellemülten mozogni mondjuk egy jó kis funky- vagy soul-esten. Szeptembertől állandó műsorom lesz a budapesti Orfeumban, alkalomról alkalomra soul-legendák dalaiból válogatunk. Jól érzem most magam a bőrömben, ami aztán kihat mindenre: magánéletre, karrierre; bevonzza a jó dolgokat , - mondja Schwartz Dávid, a Voice című 2012/13-as tévés tehetségkutató verseny felfedezettje. És a 2013-as szombathelyi Jézus Krisztus Szupersztár felfedezettje: ő játszotta-énekelte Júdást a produkcióban.

Schwartz Dávid, egy fiú a Montague-bandából teljes harci felszerelésben (Fotó: Ölbei Lívia)

És most újra az Iseumban van dolga. Silló Sándornak kifejezett célja volt, hogy a Jézus Krisztus-társulatból lehetőség szerint mindenki kapjon feladatot az idei Rómeó és Júlia-show-ban. Úgyhogy a győztes csapatból nemcsak Schwartz Dávid van itt újra, hanem például a tavalyi Jézus, a szintén Voice-os Schrott Péter is. Most mindketten a Montague-banda tagjai, igazi ezek a mai fiatalok , akik egy romantikus operarészlet után képesek rockot üvölteni az éjszakába.

A Rómeó és Júlia mint darab, mint musical, mint film közel áll hozzám, a West Side Story is meghatározó része az életemnek. Nagyon örültem, amikor ismét gondoltak rám Sanyiék. Ez most egészen más típusú feladat, mint a tavalyi; de feladat amit maximálisan meg kell oldani. Az elején kicsit nehezebben találtuk meg a helyünket Petivel ebben a szerepben, de aztán ahogy összeállt a kép főleg, amikor a tornateremből kijöttünk a színpadra próbálni , és megértettük, mi miért történik, kinek mi a pontos feladata, elkezdtük nagyon szeretni az új előadást. Ez egy nagy buli. Nagyon jó megint a társaság, a miliőről nem beszélve. Szombathelynek a spiritualitása nekem már tavaly is nagyon tetszett, és olyan volt ide visszajönni, mint hogyha hazajönnék. Az Iseumnak meg aztán olyan töltete van...

Nemcsak az iseumi Jézus Krisztus Szupersztár nyitott új utakat Dávid életében, hanem a tanítás is: Elvégeztem a konzit tavaly, úgyhogy most Szentendrén egy általános iskolában és gimnáziumban tanítok ének-zenét meg zeneismeretet. Ez is új szakasza, új iránya az életemnek de hát imádom csinálni. Az első tanév után az a tapasztalatom, hogy a kamaszok is nagyon nyitottak nincs köztünk nagy korkülönbség, nyilván többen ismertek a tévéből, vagy szentendrei rendezvényekről , gyorsan megtaláltuk a közös hangot. Ez egy magániskola, úgyhogy szabad kezet kaptam a tanításban. Úgy indítottam, hogy megkérdeztem, mit szeretnek ők: kíváncsi voltam a véleményükre. És amikor megérezték, hogy tényleg érdekel, amit mondanak ráadásul tisztában vagyok azokkal az előadókkal, akikről beszélnek , akkor egyből létrejött a kapocs. Én pedig szépen elkezdtem adagolni az ismereteket, fejleszteni a készségeket. És most már ott tartunk, hogy a gimnazistáim három szólamban énekelnek úgy, hogy a tanév elején még semmi közük nem volt a zenéhez. Nagy kihívás volt a tanítás, és fontos a visszajezés, hogy működik. Szeretem csinálni, mert így is adhatok valamit: akárcsak a színpadon.

És már szalad is, bevonzani a jó dolgokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!