Nagykanizsa

2014.10.08. 10:41

Álmok, portrék, Ezeregyéj - B. Tóth Irisz kiállítása

Nagykanizsa - Új tárlat várja a Kanizsai Dorottya Kórház Erdős László Galériájában a betegeket. B. Tóth Irisz (Böjti Balázsné) finom vonalú, a keleti meséket idéző női portréi töltik meg csillogó, vidám színeikkel a galéria falait.

Horváth-Balogh Attila

Képeit az alkotó különböző alapokra, de főleg vászonra és fára festi. Minden ecsetvonását, kompozícióját, színei árnyalatát, tárgyai formáját, festési technikáját munka közben kísérletezi ki. Az utóbbi években – mint egykori óvónőnek – egyre több témát ad számára a mesék világa, legújabban különösen az Ezeregyéjszaka meséi. Ezek távoli világát, keleties hangulatát próbálja megidézni a mostani kiállításán látható, Modigliani-i finomságú női arckép sorozatával is. E képeknek csillogásával, vonalaival, színeivel, a hölgyek lágyan megfestett arcvonásaival és egzotikus ruhakölteményeikkel, a portrék címéül szolgáló keleti nevekkel (és azok jelentésével) igyekszik minél pontosabban megfogalmazni a mesék világából felgyűlt élményeit. Alkotásaival nem akar elérni semmi különöset, csak örömet szerezni a környezetében élőknek és kifesteni magából azt a sok szeretetet, amit óvónői pályafutása alatt magába szívott. Elkészült munkáit az „Irisz" alkotói névvel szignálja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!