Sport

2014.10.10. 17:23

Vasárnaptól NB I-es sakkcsaták

Megyei körkép – Az NB II. után megkezdődik az NB I-es és NB I/B-s sakk csapatbajnokság is. Előbbiben a Haladás VSE, utóbbiban a Szentgotthárd-Alsószölnök a vasi résztvevő.

Horváth Erika

A Haladás VSE NB I-es sakkcsapata az első két helyet évek óta bérlő Nagykanizsa és Paks mögött az elmúlt években, sorozatban három bajnoki bronzérmet is szerzett, ám a 2013/2014-es idényben csak hetedik lett.

– Sok az azonos erősségű csapat. Az előző években jól jöttünk ki a riválisok elleni csatákból, tavaly viszont nem – fogalmazott Pergel László csapat- és szakosztályvezető. – A csapatunkba egy új játékost igazoltunk: Hracek Zbynek cseh nagymester, olimpikon. Néhány meccsen számíthatunk rá. És bízom abban, hogy ha versenyprogramja engedi, éljátékosunk, Rapport Richárd is asztalhoz tud ülni egy-két bajnokinkon.

A HVSE kötelékébe jelenleg hét nemzetközi nagymester tartozik, két magyar – Rapport Richárd (2720), Ruck Róbert (2568) –, három cseh – Hracek Zbynek (2646), Babula Vlastimil (2548) Polák Tomás (2513) –, valamint két szlovák – Markos Jan (2590), Petrik Tomás (2495).

– A tízcsapatos NB I. középmezőnyébe várom a csapatot – folytatta Pergel László –, a 3–8. hely valamelyikére; ezúttal hat azonos erősségű együttes van. A kieséstől nem kell tartanunk, az NB I/B-ből feljutott Szigetszentmiklós és HÜSI jóval gyengébb a többieknél.

A HVSE éppen az egyikkel, a Szigetszentmiklóssal kezd vasárnap 10 órakor új versenyhelyszínén, a Tó Vendéglőben (Itt játszik ugyanakkor az NB II-es második csapata is.) A papírformát most kicsit nehezebb lesz érvényesíteni, mert a 11 napos horvát bajnokság miatt több hiányzójuk is lesz.

A szintén tízcsapatos NB I/B-ben a Szentgotthárd-Alsószölnök STE (Sz-A STE) a vasi résztvevő. Az alsószölnökiek bronzérmesek lettek a legutóbbi szezonban. Király Ferenc csapatvezető szerint azonban – bár mindenki maradt és két ifjúsági korú játékost igazoltak, Rátkai Domonkost a Haladásból, Parlagi Istvánt pedig a Zala Volánból – erre idén nem lesz esélyük, a bennmaradásban bíznak.  A Sz-A STE idegenben, Komlón kezdi a bajnokságot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!