Kultúra

2014.11.10. 16:20

Művészi grafikák - Plakátkiállítás a Kőrösi-iskolában

Hétfőn nyílt meg a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában a Plakátművészet a '70-es években című kiállítás. Az anyagot a Thúry György Múzeum és a Magyar Plakát Ház gyűjteményéből válogatták.

Horváth-Balogh Attila

A tárlatot Babati Csaba pedagógus ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, megnyitó beszédet Maresch Dániel, a Cinenuovo Kft. ügyvezetője, a kanizsai mozi üzemeltetője mondott. Hogy miért pont ő, az sem titok: a hetvenes évek reklámgrafikájában ugyanis kiemelt szerep jutott a filmeknek.

Mint azt Maresch Dániel kiemelte, a filmeket reklámozó plakátok legfontosabb feladata abban az időben is az volt, hogy az új alkotásokra felhívja a figyelmet és becsalogassa a moziba a nézőket. Lényeges különbség azonban napjaink plakátjaihoz képest, hogy míg manapság azok számítógéppel készülnek és egyazon filmhez mindenhol ugyanazt a grafikát használják, csak a szöveget fordítják le az adott nyelvre, addig 35-40 éve minden filmhez egyedi plakát készült, nem egyszer neves grafikusok – például a kanizsai Ludvig Zoltán – kezei alatt. Ezekből látható most néhány a Kőrösi-iskolában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!