Kultúra

2014.12.10. 13:10

Kiállított foltmozaikok - Petchwork dísz- és használati tárgyak

Veszprém - Kreativitást, precizitást és sok türelmet igénylő dísz- és használati tárgyakat állított ki a VMK előcsarnokában a megyeszékhelyünkön már kilenc esztendeje működő Foltvirágok Patchwork Klub a hagyományos év végi tárlatán.

Király Ferenc

Elmúltak azok az idők, mikor a szövés feltalálásának idejére eső foltvarrást a szükség, a szegénység hozta létre: akkor a kézimunkák főként elhasznált ruhaneműk még ép részeiből készültek. Napjainkra a technika fejlődése a patchwork területén is jelentős változásokat hozott. Immár egy művészeti ág, világszövetséggel, világtalálkozókkal, csoportok millióival a glóbuszon. Veszprémben is több ilyen közösség létezik, az egyik legismertebb a Foltvirágok Patchwork Klub. Kilenc éve alakultak, jelenleg 23 hölgytagot számlál a közösség, van közöttük fiatal és idősebb, lelkes amatőr és a foltmunkákat profi szinten űző is. Egyéni és csoportos kiállításokkal is jelentkeznek, idehaza és külföldön egyaránt, útjukat pedig díjak szegélyezik.

A foltvarró kiállítást Tungli Zsuzsanna nyitotta meg a Városi Művelődési Központ előcsarnokában. Fotó: Penovác Károly

Mostanában speciális anyagokkal dolgoznak: „blokkolnak", fércelnek, vagy épp steppelnek. A kiállítást megnyitó Tungli Zsuzsanna grafikustól megtudtuk, hogy a veszprémi tagok kéthetente találkoznak. Ilyenkor egy-egy aktívájuk bemutat a többieknek egy új technikát, vagy mintát, amit a társak otthon kipróbálnak, gyakorolnak, majd a következő foglalkozáson számot adnak a tudásukról. Miután aktívak, sok módszert ismernek, ráadásul magas színvonalon.

Az összejöveteleiken, a nyári táboraikban sokat tanulnak, előfordul, hogy közös munkát készítenek, amit jótékony célra ajánlanak fel. Művészeti alkotásként is felfogható – stílusos és díszes – munkáik között fellelhetők falvédők, takarók, táskák és más praktikus darabok. Ezúttal is a legsikeresebb munkáik közül válogattak, azokat tárják az érdeklődők elé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!