Hírek

2015.01.07. 14:54

Támadnak a vírusok – egyre több a beteg gyerek

Az elmúlt hetekben jóval több gyermeknél tapasztaltak vírusos megbetegedéseket. Jobb esetben egy hét alatt ki lehet heverni, szövődmények esetén azonban több hétig is elhúzódhat a lábadozás.

Lisztmayer Zsófia

Dr. Abdel Hameed körmendi gyermekorvos elmondása szerint az utóbbi néhány hétben jóval több gyermeket kezelt különböző fertőző megbetegedésekkel.

– Ebben az időszakban a legtöbben felső és alsó légúti megbetegedésekkel fordulnak hozzám. Ezek vírusos fertőzések. Leggyakrabban lázzal, köhögéssel, hányással és hasmenéssel járnak. De észre lehet venni a kis betegeken, hogy bágyadtabbak, mint általában. Viszonylag lassan javulnak ezek a tünetek. Az egyik kollégám gyermeke például már két hete küzd a betegséggel – mondta el dr. Abdel Hameed.

A megelőzés és a kezelés szempontjából is fontos, hogy ne legyen otthonunkban túl meleg és nagy szárazság sem. A fűtést biztosító berendezésektől – kályha, konvektor, stb. – érdemes legalább másfél méter távolságban tartózkodni. A házi por és az atkák ugyanis kedvelik a meleg, száraz időt, ezek pedig felerősíthetik a köhögést. Érdemes továbbá gyakrabban kiszellőztetni a lakásban, hogy minél tisztább legyen a levegő.

Fotó: Szendi Péter

A körmendi gyermekorvos hozzátette, hogy első lépésként az orrfolyást, a lázat és a köhögést csillapítják különböző készítményekkel.

– Különösen fontos, hogy a betegek minél több folyadékot fogyasszanak. Általános tévhit, hogy a téli hónapokban több vitamint igényel a gyermek szervezete. Ha megfelelően étkezik valaki, akkor nincs szüksége vitaminokra. A gyári vitaminkészítményeket pedig egyébként sem támogatom, mivel nincs különösebb élettani hatásuk. Sokkal fontosabb például, hogy a téli hónapokban is sok időt töltsenek a friss levegőn a gyermekek. Napi 1-2 óra séta vagy szórakozás a játszótéren sokat erősíthet az immunrendszerükön – mondta el dr. Abdel Hameed.

Amennyiben a vírusos megbetegedés szövődménymentes, akkor körülbelül 5-7 nap alatt fel lehet gyógyulni belőle. Sok múlik azonban a páciensek ellenálló képességén is. Az erősebb immunrendszerrel rendelkezők általában gyorsabban épülnek fel. A vírusos megbetegedések szövődményei lehetnek a bakteriális fertőzések. Az olyan szövődmények, mint a középfül-, vagy az arcüreggyulladás gyógyulására már jóval többet kell várni: akár 2-3 hétig is eltarthat, mire a gyermek szervezete legyőzi a betegséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!