Z-Generáció

2015.04.06. 18:06

Hanna megmondja - A Parlament (1.)

Címkék#parlament

Voltunk az osztállyal kirándulni a Parlament csodás épületében.

Az épület főbejárata hatalmas, és két rézoroszlán őrzi. Az ott dolgozók oroszlánkapunak nevezik. A bejárattól pontosan 96 lépcsőfok vezet fel. A lépcsők mellett 2-2 szobor áll, kezükben egy harci fegyver és egy-egy koronázási tárgy volt (erről később). Emellett van még egy érdekesség is: az ablakok. Amikor Budapesten a II. világháborúban bombáztak, az ablakokat kivették helyükről, és elrejtették lent a kamrában a homokzsákok között. Ezért láthatjuk azokat még eredeti formájukban. Egy másik bejáraton fel lehetett menni egy bizonyos Arany Lépcsőházon, amelynek falai be vannak aranyozva, és szebbnél szebb díszítésekkel vannak tele.

Hanna 11 éves, és mindig tudja a tutit

Amikor végre felértünk, egy hatalmas folyosón találtuk magunkat. Hosszú, vörös szőnyeg volt ott, szép díszített falak, és rengeteg szobor. A vezetőnk azt mondta, hogy ezek a szobrok különlegesek, mert viaszból készültek, ami, mint tudjuk, nem túl gyakori szoborkészítő eszköz. Egyébként a folyosó irtó hosszú, több, mint egy kilométer! Gondoljatok bele, mennyi szőnyeget kellett hozzá elhasználni! :D Na, de menjünk tovább a legizgalmasabb részre: a Szent Koronára és társaira.

Már a terem is bámulatos, nemhogy a tárgyak! Azok a terem közepén vannak egy hatalmas vitrinben. Két őr is őrzi őket éjjel-nappal. Óránként van őrváltás.

Összesen öt koronázási tárgy létezik, de a Parlamentben csak négy van: a Szent Korona, a Jogar, a Koronázási Kard és az Országalma. Az ötödik a köpeny, de az a Magyar Nemzeti Múzeumban van. A korona egyszerűen meseszép. Az alja arany és ezüst kombinációja, de a teteje színarany. A tetején a kereszt el van ferdülve, és ez egy állítólagos baleset miatt van, ami 400 évvel ezelőtt történt. A korona sok kalandot élt át, a következő részben elmesélem azokat is!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!