f1

2015.05.11. 08:14

Vettel úgy tartja, még esélyes a címre

Sebastian Vettel szerint még nem dőlt el véglegesen a bajnoki cím sorsa, akár ő is megnyerheti, még a hatalmas hátrány ellenére is.

Gyimesi Brigitta

Fotó: Scuderia Ferrari

A Ferrari az eddigi leggyengébb teljesítményét nyújtotta a szezonban: Vettel ugyan harmadik lett, azonban 45 másodperccel a nyertes Nico Rosberg mögött ért célba.

„Még csatában vagyok” – biztosította Vettel a kétkedőket. „Képesek leszünk fejleszteni az autón, nemsokára jönnek is a fejlesztések. Nincs sok időnk, hogy a magunk javára fordítsuk a helyzetet, de mindennél keményebben dolgozunk, hogy ez megtörténjen.”

Maurizio Arrivabene viszont ellenkező állásponton van, mint német pilótája, és úgy hiszi, „túl sokat kér az, aki elvárja, hogy a bajnokságért harcoljunk”.

A Ferrari egy hatalmas fejlesztési csomaggal érkezett Spanyolországba; a csomag nagysága még a Mercedes mérnökeit is lenyűgözte. Az olaszok lényegében az autó minden egyes aerodinamikai elemét áttervezték, és azt hangoztatták, hogy ez előrelépésnek számít – ennek ellenére nyolc tizeddel lassabbak voltak, mint a Mercedesek. Vettel azonban nem keseredett el:

„Csapatként igenis előreléptünk. Nem mutatkozott meg itt igazán, de biztos vagyok benne, hogy a következő néhány futamon ismét megnehezíthetjük a dolgukat; már alig várom. Ha átlagoljátok az első öt futamot, akkor derül ki, mi is a valóság. A teljesítmény erősen függ a pályától is, van, ahol jól megy, van, ahol nem. Valamilyen oknál fogva itt nem voltunk versenyképesek, habár az autó javult. Az élhez képesti hátrány szempontjából nem vagyok elégedett az eredménnyel, a pontoknak azonban örülhetünk.”

Vettel csapattársa, Kimi Räikkönen hanyagolta az új fejlesztéseket, és a régi verzióval ment, miután a pénteki szabadedzésen elégedetlen volt az autóval. A finn a hetedik helyre kvalifikált és az ötödik helyen végzett Valtteri Bottas Williamse mögött.

Vettelt megkérdezték, a fejlesztések valóban előrefele viszik-e a csapatot.

„Ez egy jó kérdés” – nyilatkozta a német. „Ha a verseny végeredményében csak az időkülönbségeket nézed, akkor látszik, hogy eddig itt volt a legnagyobb a lemaradásunk, és azt szűrné le az ember, hogy nem fejlesztettünk valami jól. Azonban mi tudjuk, hogy a jó irányba haladunk. Persze meg kell találnunk, mi okozta ezt a nagy hátrányt: vagy a pálya nem feküdt nekünk, vagy a körülmények a Mercedes felé billentették a mérleget. Szerintem a kettő közül valamelyik lesz a válasz a kérdésre, és Monacóban már ismét közelebb leszünk hozzájuk.

Räikkönen szerint a csapat „nagyon sokat tanult” a versenyen, miután úgy döntöttek, hogy két külön specifikációjú autóval vágnak neki a versenynek, és így képesek voltak versenykörülmények között összehasonlítani az autók viselkedését. Arrivabene is egyetértett a finnel:

„A két autó közötti összehasonlításunk természetesen megvan. Seb nagyon jó versenyt futott, a Mercedeshez való különbség azonban megmaradt. Most az a dolgunk, hogy minden adatot kielemezzünk; azt már tudjuk, hogy az utolsó szektorban körönként fél másodperc ottmaradt. Rá kell jönnünk, hogyan javítsunk az egész csomagon.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!