Kultúra

2015.05.15. 11:37

Összesimított világok a doktornő képein

Nem evilági ember. Az első benyomás bizonyossága csak erősödik, amikor egyre beljebb haladunk az életében. Pedig a munkája, a hivatása sokszor a szomorú valóság talaján tartja. Dr. Götli Kinga orvos. És fest, rajzol és ír.

Arany Horváth Zsuzsa

Légies jelenség, szerény mosolyú. Egyszerű szavakat használ a bemutatkozáshoz.

Lassan negyven éves lesz, a város legnagyobb munkáltatójának üzemorvosa és háziorvos egyben. Két gyermek anyukája, Nimród és Luca alsó tagozatos általános iskolás. Férje szakmabeli, elismert balesetsebész. Az édesapja állatorvos volt. Szigorú nevelést kapott, sok megfeleléssel, kötelességgel. Szolid, a lényeget megragadó bemutatkozás.

Dr. Götli Kinga (nagy képünkön) fantáziáját dicséri. Képein mindig a harmóniára, a szimmetriára és a kiegyensúlyozottságra törekszik
Fotó: Katona Tibor

Mint a képeken látják, annál áradóbb, gazdagabb, színpompássabb és tobzódóbb a fantáziája, amikor a rajz, a festés lesz a terepe.

Hogyan kezdődött?

Először verseket kezdett írni, úgy hét évvel ezelőtt, meg is jelentek az internetes portálok világában. Egyre többeket ismert meg ezen az úton, speciális érdeklődési körre tett szert, a történelem iránt mindig is érdeklődött, maga is utánajárt a magyar históriának.

- Öt éve, egy rövidebb betegségnek köszönhetően, ami ágyba kényszerített, kezdtem rajzolgatni, először csak a gyerekek színes ceruzáival, eszközeivel, de a férjem hamar meglátta, hogy ez nem jó ötlet, kaptam hát rendes készleteket. Aztán beiratkoztam két rajztanfolyamra is Tánczos tanár úrhoz - meséli Kinga, amikor a Jókai utcai Móricz Galériában adunk egymásnak találkozót, ahol a saját művei, rajzai, festményei, sőt, bögrék, pólók között sétálgatunk. Hiszen a motívumok bármely hordozón jól érzik magukat, legyenek azok indiai stílusra emlékeztetők, vagy éppen a magyar népművészet egy-egy virágmintáját, ornamentikus folyondárát, egyéb elemét megidézők.

 

Ugyanaz a magyaros jelelgű virágminta motívum pólón, bögrén, képen

- Miért éppen ezek a minták és képi formák?

- Azt hiszem, igazából ez egy belső késztetés, belső álomvilág, sosincs meg a minta először, az első vonal kéredzkedik a papírra, aztán a kezem szalad rajta tovább, s mutatja magát, hogy milyen színeket szeretne a kép.

Kinga foglalkozott a spiritualitással, ez jól látszik az alkotásain, a vonzás nem lehet véletlen.

- Az önmegismerés hajtott engem, jártam meditációs klubban, összejöveteleken, kerestem a belső utamat, foglalkoztam gyógyítással, de ugyanígy a régi magyar hiedelemvilág is rabul ejtett.

- Agykontroll? Ezotéria?

- Igen, rátapintó a kérdés, édesanyám foglalkozott először agykontrollal, engem is érdekelt, el is végeztem Domján László tanfolyamát. Innen indult az én spirituális kalandom.

- Nincs kicsit ellentmondásban a hivatásból adódó, nagyon is a materiális világhoz kötődő hétköznapokkal mindez?

- Nem is lehet feloldani, az orvoslás protokolljait pontosan betartom. De. Úgy gondolom, hogy minden betegség mögött rejtőzik egyfajta lelki probléma, gond, nehéz élethelyzet. Én magam az egész embert szemlélem, amikor hozzám éreznek, holisztikus közelítéssel figyelem meg, igyekszem mindenre odafigyelni.

Nehéz tapasztalatokat mesél a mindennapok történéseiről. Akik ismerik, tudják, menyi mindenben segít, azon túl, ami a feladata lenne, Halkan mondom, sokféle módon áll rendelkezésre, ha a bajban lévőn segíteni kell, s nincs szíve magára hagyni. A gyógyítás számára sosem ér véget a vizsgálatnál, a receptírásnál. Lelki erőt, energiát ad.

- Szokták mondani, még a rajzaim is energetizálnak...

Ezt bizonyára nehéz lefordítani a laikus számára, pedig akad megrendelő, aki épp ezzel a kéréssel fordult hozzá. Kinga egy-egy ilyesfajta feladathoz persze tanul, olvas is.

A képek harmóniára, szimmetriára, lágyságra, gömbölyűségre alapoznak, ami a kérdezőt némi ellenvetésre késztetni.

- Belül is ilyen gömbölyű minden?

- Természetesen ki tudok billenni én is az egyensúlyomból, de igyekszem visszarendeződni megnyugvással, elcsendesedéssel. Idegesen nem is rajzolok, csak nyugodtan, arra meg többnyire csak éjszaka van mód. Ki kell várni az időt, amikor már nagyon kell rajzolni. Sokat álmodok, mindg színesek az álmaim.

- A gyerekek kérnek rajzokat?

- Szeretik nagyon, együtt is rajzolunk, Luca jár kézműves táborba, Nimród is nagyon érdeklődő.

- A képi üzenet miatt kérdezem: ha utazás, akkor India?

- Inkább Peru. Nem voltam még egyik helyen sem.

A továbbhaladásról szólva, kiderül, ott van a közeli láthatáron a könyvillusztrálás lehetősége, kapott már felkérést. A saját verseskötet sincs elérhetetlen messzességben, nyilván saját képekkel gazdagítva. A technikai megvalósítás is változik, üvegre is fest.

Lassan-lassan kiderül, hogy a vers és a rajz is egy-egy mélypont után jelentkezett. Sűrű volt az élet, amikor a gyerekek kicsik voltak, kevés segítségre számíthatott: költözés, szakvizsga, ügyeletek, lelkiismeretesen végzett hivatás.

A világ mára alaposan kinyílt: Kinga új művészeti ágat hódított meg: néptáncol. A fellépés tűzkeresztségén is átesett már. És valószínűleg a következő tárlatra sem kell sokáig várnunk. Szóval összesimogatja a külső és a belső világot. Bárcsak mindenki ilyen szerencsés lenne.

Ugyanaz a magyaros jelelgű virágminta motívum pólón, bögrén, képen. Dr. Götli Kinga (nagy képünkön) fantáziáját dicséri. Képein mindig a harmóniára, a szimmetriára és a kiegyensúlyozottságra törekszik

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!