Programok

2015.05.17. 10:04

Programok, rendezvények Zala megyében május 18-tól

Zala megye - Tudja meg, mi történik Zala megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények május 18-tól. Böngésszen, és válogasson!

JÚNIUS 6.

A Diás-szigetet látogathatják meg érdeklődők

Június 6-án, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park által a környezetvédelmi világnap alkalmából szervezett program keretében. Találkozás 10 órakor Fenékpusztán, a Vönöczky Schenk Jakab Kutatóháznál. A Kis-Balaton szigetén ezen a napon a Matula kunyhó és a Fekete István emlékhely is kedvezményes jeggyel látogatható.

Csörgőlabda: várják a csapatokat

Zalaegerszeg  – Amatőr csörgőlabda-bajnokságot rendez a Zala Megyei Esélyteremtési Ház a június 6-ai esélyegyenlőségi napon, a ZVMKK (volt Apáczai ÁMK) tornatermében. A cél, hogy a látók és nem látók világa közeledjen egymáshoz. Nevezni május 20-án 16 óráig lehet a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesületnél.

 

MÁJUS 31.

Ludvig művésztelep, kultúrák találkozása

Kendlimajor – Előreláthatólag 14 ország 36 alkotója érkezik az idei Ludvig Nemzetközi Művésztelepre. A május 31-től június 13-ig tartó program teljesen nyilvános lesz az érdeklődők előtt.

 

MÁJUS 30.

ÁKOS KONCERT ZALAEGERSZEGEN

ÁKOS – IGAZÁN – TURNÉ 2015
Időpont: 2015. május 30., szombat, 20:30 óra
Helyszín: Városi Stadion (ZTE FC Aréna)
Kapunyitás: 19:00 óra
Fővédnök: Balaicz Zoltán polgármester
Jegyinformációk: www.zgke.hu/akos

Tündérkert-találkozó

Szilvágy – A göcseji település lesz a házigazdája a Tündérkertek IV. Kárpát-medencei találkozójának. A programra május 30-án kerül sor, a rendezvény házigazdái a község önkormányzata, a Szilvágyért Egyesület, illetve az Őrség Határok Nélkül Leader-közösség lesznek. Minderről a település polgármestere, Péntek Katalin tájékoztatta lapunkat, aki hozzátette: a kulturális és szakmai programokkal kiegészített találkozóra öt ország több, mint száz településéről, köztük határon túli területekről is várják a tündérkertekkel rendelkező közösségek képviselőit.

 

MÁJUS 27.

Megmutatom magam, kiállítás

Zalaegerszeg – A József Attila Városi Könyvtárban május 27-én 15 órakor nyílik meg Simon Afrodité Csilla, az Ady Endre Általános Iskola diákjának „Színes világ" című kiállítása. Az alkotásokat Nagy Szilvia rajztanár ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A tárlat szeptember 8-ig látható.

 

MÁJUS 26.

A gazdasági programról

Zalalövő – Kedden este hat órakor, az önkormányzati hivatal tetőtéri tanácskozótermében  tartja soros ülését a képviselőtestület. A napirendi pontok közt szerepel a város gazdasági programjának megvitatása, a tűzvédelmi helyzet megtárgyalása és a nyári kulturális programok előkészítése is. 



MÁJUS 25.

Pünkösdi délután a Kertvárosban

Zalaegerszeg – A kertvárosi Szűz Mária Szeplőtelen Szíve Plébánia hagyományteremtő szándékkal családi délutánt szervez 25-én, pünkösdhétfőn. Egyebek közt kézműves foglalkozások, tanúságtételek, előadások és koncertek kínálnak élményt. A program 15 órakor zenés gyermekműsorral indul, 16 órától a zalaszentgyörgyi Örömzene kórus lép fel, 16.30-kor kezdődik a lelkipásztori és polgármesteri köszöntő, 17 órakor pedig Holló András előadása. 18 órakor lesz a szentmise, 18.45-kor dicsőítő koncert, 19.45-kor agapé várja a résztvevőket.

Gébárti családi nap

Zalaegerszeg – A Gébárti Kézművesek Házában május 25-én, hétfőn 10-18 óra közt rendezik a VIII. családi pünkösd programot mesterségbemutatókkal, zenés színpadi műsorokkal.

Nemzeti Bor Maraton

Zalakaros, Nagykanizsa – Hétfőn 14 óra körül érkeznek Zalakarosra a Nemzeti Bor Maraton futói, majd fellép a Zalakarosi Dalárda és a Karos Fúvósegyüttes. A programot a borverseny eredményhirdetése zárja. Tizenhat órakor már Nagykanizsán, az Erzsébet téren várja az érdeklődőket a bormaraton borkóstolóval, helyi termelők vásárával, kulturális és kézműves programokkal. Húsz órakor FankaDeli koncert lesz.

Szeretem Kanizsát!

Nagykanizsa – A szervezők tájékoztatása szerint a várható kedvezőtlen időjárás miatt az előzetesen tervezett péntek helyett hétfőn rendezik meg Nagykanizsán, az Erzsébet téren a Szeretem Kanizsát! Fesztivált. Délután 15 és 18 óra között az Erzsébet téren piknikkel indul a rendezvény, 16 és 17 óra között a Wellhello dedikál, 18-tól 19 óráig warm up dj, 19 és 23.30 között pedig a Bermuda és a Wellhello ad koncertet.

Kendlimajori nyár

Kisrécse – Hétfőn rendezik meg a hagyományos Kendlimajori Nyár első rendezvényét Kisrécse-Kendlimajorban, a Czinki Parasztudvarban. Tizennégy órától az immáron szokásos programokkal, zenével, tánccal, kézművesekkel, állatsimogatással és borozgatással.

Szandi Rédicsen

Hétfőn sztárvendégkét Szandi érkezik a településre 17 órakor.

Felolvasóest Szabó Tündével

Szentgyörgyvölgy – Teológiai és vallási témájú művekből tart felolvasóestet hétfőn délután öt órai kezdettel a többfunkciós szolgáltató központban Szabó Tünde. A budapesti előadóművész tolmácsolásában többek között  Szent Bernát, Aquinói Szent Tamás, Hildegard von Bingen és Assisi Szent Ferenc műveiből hangzanak el részletek.

 

Május 24.

Lóránt Zsolt fraktáljai

Zalaegerszeg – A Móricz Művelődési Házba érkezik Lóránt Zsolt zalai tanár-költő „A fraktálok világa" című kiállítása, melynek megnyitóját május 21-én, csütörtökön 18 órakor tartják.

Pályaavató és uccabál

Zalaegerszeg-Botfa - A 65 éves fennállását ünneplő Botfai LSC és a Településrészi Önkormányzat egy sikeres projekt lezárásaként pályaavatóval egybekötött ünnepséget rendez, Pünkösdvasárnap. Az érdeklődőket 9.30 órától színes programok várják, a hivatalos ceremónia 15 órakor kezdődik a Várberki úti sportpályán, melyen tiszteletét teszi Gellei Imre az MLSZ szakmai bizottságának elnöke. A labdarúgó-utcabajnokságot követően utcabált tartanak. A programok másnap, 25-én déli 12 órától folytatódnak - gyermeknapi és kultúrális műsorral - melyet a 18 órakor kezdődő Kriszti és a Magyarucca műsora zár.

Pünkösdölő

Nagykanizsa – Pünkösdi köszöntés, májusfa kitáncolás és a Boban Markovic Orkestar fellépése. A Kanizsai Kulturális Központ (KKK) első alkalommal szervezi meg a Kanizsai Pünkösdölőt. A május 24-i rendezvényről a HSMK-ban tartottak sajtótájékoztatót. Kovácsné Mikola Mária, a KKK igazgatója elmondta: vasárnap 15 órától néptáncosok, népdalkörök és hagyományőrző csoportok felvonulása nyitja a programok sorát. A HSMK melletti szabadtéri színpadokon 16 órától fellépnek többek között a Kanizsai Horvát Tamburások, a Zalagyöngye Táncegyüttes és a bajcsai Rezedák Hagyományőrző Dalkör. Az est fénypontja a szerb Boban Markovic Orkestar élő koncertje lesz. Ezt májusfa-kitáncolás és utcabál követi.

Templomi fényszínház

Egervár – Az egervári templomban vasárnap este nyolc órától zajlik a budapesti Fényszínház Jelenések című, bibliai témájú lézer-és videóinstallációs jótékonysági koncertje.

Rédicsen kétnapos pünkösdi programot szerveznek

Rédics – Mindkét nap 10.15-kor ünnepi szentmisével kezdődik a program, vasárnap délután öreg fiúk labdarúgó-mérkőzés, este pedig bál várja a szórakozni vágyókat. Hétfőn 11.30-kor veszi kezdetét a főzőverseny, majd 13 órakor elindul az I. Paraszt Roadshow. 15 órakor ünnepélyes megnyitó, majd kulturális műsor várja a látogatókat. 18 órától jó idő esetén sárkányrepülőzést is kipróbálhatják a vendégek.

Pünkösdikirály-választás Alsóhegyen

Nova – A község önkormányzata sokrétű programmal várja az érdeklődőket pünkösdvasárnap az alsóhegyi kőkereszt környékén. A 14 órakor kezdődő szentmisét követően pünkösdikirályt választanak, majd zenés műsorral várják a szórakozni vágyókat, melynek keretén belül 18 órakor a Kocsmazaj produkcióját tekinthetik meg az érdeklődők.

Főzőversenyre invitálnak

Lispeszentadorján – Főzőversenyt szervez a május 24-én, azaz jövő vasárnap tartandó pünkösdi fesztiválja keretében a helyi Kulturális és Sportegyesület. A program iránt érdeklődő csapatok jelentkezését május 19-én délután öt óráig várják a faluházban.

Hegyi buli Orbán napján

Bókaháza – Bókaházán Orbán-napi hegyi partit rendeznek vasárnap. Egész napos program várja az érdeklődőket: főzőverseny, ügyességi vetélkedő, régi játékok. A gazdák nyitott pincékkel várják a vendégeket.

Falunap

Csertalakos – Falunapot tartanak vasárnap a településen. 11 órakor ünnepi szentmisével kezdődik a program, majd 14 órától kispályás labdarúgás, 15 órától pedig kulturális műsor kezdődik. 16 órakor díszpolgári címeket adnak át az arra érdemes lakóknak.

Családi és gyermeknap

Miháld – Vasárnap kerül sor Miháldon, a művelődési házban, illetve a sportpályák területén az önkormányzat által rendezett családi és gyermeknapra.

Elmarad a vasárnapi rádiházi lovasnap

A  lehullt sok eső és a még várható csapadék miatt elmarad a vasárnapra tervezett Rádiházi Lovasnap – tájékoztatták  szerkesztőségünket a szervezők.

A hagyományos, több évtizedes múltra visszatekintő pünkösdi lovasnapot az idén is  vasárnapra időzítették a Kabala Ménes vezetői. Az esemény egyben a Török László Emlékversenyt is magába foglalta volna, továbbá a megyei díjugrató bajnokság nyitányát is jelenti már évek óta,  mindig ebben az időpontban.

Az idén viszont az időjárás nem fogadta kegyeibe a lovasok idénynyitóját. A rádiházi pálya a sok csapadék miatt nagyon mély és  balesetveszélyes, így a rendezők úgy döntöttek, hogy későbbi időpontra halasztják a versenyt.

 

MÁJUS 23.

Húsz éves jubileum

Zalaegerszeg-Andráshida – Az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület május 23-án, szombaton ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. Ez alkalommal a Öveges József Általános Iskola tornatermében délután négy órakor tartanak ünnepi műsort, amelyre meghívták a társcsoportokat, a városi és városkörnyéki népdalköröket, népzenei együtteseket is. A közös ünneplést a bemutatók után vacsorával és táncházzal zárják a születésnapos egyesület tagjai.

Kárpát-medencei verbunk - A Zalai Táncegyüttes tizennyolcadik alkalommal rendezi meg

Zalaegerszeg – A közelgő pünkösdi hétvége két napja a megyeszékhelyen bővelkedik majd a magyar népzene és a néptánckincs értékeinek bemutatásában. A Zalai Táncegyüttes szervezésében május 23-án, szombaton 9 órakor veszi kezdetét a VMK-ban a XVIII. Kárpát-medencei Verbunkverseny, amelynek kötelező eleme ezúttal a gyimesközéploki Blága Károly, a „Kicsi Kóta" féloláhos és verbunktánca. (A versenyre eddig 25-en jelentkeztek. Az eredményhirdetés délután három órakor a Dísz téren várja az érdeklődőket. A gálaműsorban erdélyi hagyományőrző együttesek (Vajdaszentiván, Mezőpanit, Nyárádselye) lépnek színre, majd négykor a Kökényes Tánegyüttes, a Góbé Zenekar, hét órakor pedig az idén 30 esztendős, Harangláb zenekar ad műsort, utóbbiakat számos vendég is ünnepli. A napot a Kerekes Band és táncház zárja. Vasárnap (május 24.) a VMK-ban a III. Zala Megyei Gyermek Néptánc Szóló Versennyel indul a nap, délután három órás Dísz téri eredményhirdetéssel, a Körtánc AMI gyermekcsoportjainak bemutatójával. Hatkor a pávakörök veszik birtokba a teret, s bemutatkoznak a népdaléneklési verseny helyezettjei. Egy óra múlva a Zalai Táncegyüttes – már nem aktív táncosaiból nemrégiben megalakult – senior együttesei adnak műsort.

Savout, a hetek ünnepe

Zalaegerszeg – Pészah után a hetedik héten esedékes a savout, a hetek ünnepe a zsidó liturgiában. Ezt az ünnepet tartja az egerszegi hitközség május 23-án, szombaton 17 órakor az Eötvös utcai közösségi házban.

Tánc napja

Nagykanizsa – Szombaton 16 órakor rendezi meg a Kanizsai Zeneiskoláért Alapítvány a nagykanizsai HSMK színháztermében a Tánc napját, melyen a művészeti iskola néptánc és balett szakos növendékei lépnek fel

Családi kerékpározás

Hévíz, Keszthely – A Balaton-felvidéki Nemzeti Park 25 kilométer hosszú, 4 órás, térítésmentes túrát indít Hévízről, a gyógytótól délre eső parkolóból. A program 9 óra 20 perckor kezdődik, a résztvevők először Keszthelyig a megye leghosszabb kerékpárútján haladnak, majd a Feketefenyő allén elkerekeznek a fenékpusztai római romokig, a Valcum Castrumig. A romok mellett, az egykori erőd területén áll a madártani egyesület gyűrűző állomása a biciklisek e mellett elhaladva térnek vissza Hévízre.

Gyenesi vigalmak

Gyenesdiás – Zenés kiállításmegnyitóval, pünkösdi játszóházzal, tócsisütéssel és horgászversennyel várják a vendégeket szombaton és vasárnap az I. Balatoni Horgásztalálkozón a Piactéren, a Kárpáti korzón és a Diási Játékstrandon.

Hobbi foci, strandröplabda

Vonyarcvashegy – A községben a mozgásé és a sporté lesz a főszerep a hétvégén. Szombaton és vasárnap rendezik meg a strandon a Nemzetközi Hobbi Foci Turnét, valamint a Nemzetközi Strandkézilabda Tornát, mindkettőt külföldi csapatok részvételével.A Vonyarcvashegyi Turisztikai Egyesület hétfőn 10 órára a Rákóczi utcai élelmiszerbolthoz várja a természetjárókat – innen indul a Cser-völgyi túra, melynek első állomása a Berzsenyi kilátó lesz. Visszafelé a Cser-völgyi pihenőhöz érkeznek, ahol tábortűzzel és szalonnasütéssel pihenik ki a túra fáradalmait. A 8,5 kilométeres, négy–öt óra hosszúságú túra során földrajzi, természeti, történeti és kulturális ismeretterjesztés is szerepel a programban.

Györöki szezonnyitó

Balatongyörök – Pünkösdi szezonnyitó ünnepséget rendeznek, mely szombaton 9 órakor a focipályán a futballtornával veszi kezdetét. Tizennégy órakor fotókiállítás nyílik a település múltjáról. A régi képeket a Bertha Bulcsu Művelődési Házban nézheti meg a közönség. Fél négytől a gyerekeket játszóház várja, az óvodában pedig kidöntik a májusfát. Vasárnap 11.50-kor adják át a Pro Civitate emlékérmet és a Balatongyörökért emléklapot a kitüntetetteknek, majd megkoszorúzzák a Balatont és sétahajózásra is lehetőség nyílik. Ünnepi beszédet mond Balassa Balázs a Balatoni Szövetség elnöke.Este a Fagyibohócok, a Brass & Roll swing és dixieland muzsikája és az Aserdus tűztánc szórakoztatja a közönséget.

Családi Pünkösd Zalakaroson

Zalakaros – Zalakaroson szombattól hétfőig tart a Családi Pünkösd című rendezvény. Szombaton reggel negyed 10-kor a Kertmozitól indul a Szent Orbán Túra. Fél 12-től a Szent Orbán szobornál ünnepséget tartanak helyi művészeti csoportok fellépésével, 17 órától pedig kirakodó és kézműves vásár, kreatív foglalkozás gyerekeknek és retro disco. Vasárnap 17 órától ugyancsak borházak és kézműves vásár várják az érdeklődőket, 18 órakor a Kakaó Zenekar gyermekműsora lesz, majd bál a Lenner-Horváth Duóval.

Futni sárban, vízben

Zalaszentgrót – Első ízben rendez speciális akadályfutó versenyt a Zalai Hazatérők Egyesülete. A „GróTrapp" a Szent Gróth Termálfürdő mellett lesz május 23-án, szombaton. A versenyre 14 órától lehet nevezni, majd 15 órakor kezdődik az egy kilométeres gyermekfutam. Ezután 16 órakor rajtolnak a felnőttek (már több mint százan jelentkeztek), akiknek öt kilométert kell megtenniük. Nem akármilyen terepen: a verseny bizonyos szakaszain sárban, vízben, s mesterségesen kialakított akadályokat leküzdve kell teljesíteni a távot. A futamokat strandolás zárja.

Színjátszók bemutatója

Zalalövő – A Salla Művelődési Központban szombat este hat órakor tartják a VIII. Színház az egész világ elnevezésű programot, mely keretében négy helyi színjátszócsoport mutatja be műsorát. A bemutatók rendezője Bischofné Hesinger Katalin lesz.

Bérmálás a pünkösdi ünnepek alatt

Muraszemenye - A Szent Bertalan apostol plébánia-templomban, Pünkösd előnapján, a 10 óra szentmise keretén belül részesülnek a hittanulók a Szentlélek ajándékában, a bérmálás szentségében.

Hévíz, Zalaegerszeg - Május 24-én, Pünkösdvasárnap Hévízen, a Szentlélek- (kék) templomban a 10.30 órakor kezdődő; Zalaegerszegen a Jézus Szíve (ferences) plébániatemplomban a 15 órakor kezdődő főpapi szentmisén lesz bérmálkozás.

Búcsúszentlászló - Pünkösdhétfőn, a 10 órai szentmisén Szerenka Miklós helynök szolgáltatja ki a bérmálás szentségét a község plébánia-templomában.

A magyarság sorsfordulói

Szerdahely – A határon túli magyar település kultúrotthonában mutatja be szombat este hét órai kezdettel a dr. Göncz László regényéből készült Olvadó jégcsapok című egyfelvonásos történelmi drámát az Egy & Más Vándorszínház társulata. A mű egy többgenerációs család történetén keresztül mutatja be a délvidéki magyar kisebbség XX. századi sorsfordulóit.

Táncház a Re-folkkal

Alsópáhok – Szombaton 16 órakor táncházba várják az érdeklődőket a művelődési házba, a zenét a Re-folk együttes szolgáltatja.

Csúszik egy hetet a verseny

Zalabaksa  – A kedvezőtlen időjárás miatt a szervezők egy héttel elhalasztották a Baksa-tónál május 23-ra tervezett horgászverseny időpontját.

A falu napján

Csöde – A településen hagyományosan pünkösdkor tartják a falunapot A kétnapos program szombaton délelőtt fél kilenckor kispályás focitornával kezdődik, Ezt követően 21 órától Éder Gábor és Herczeg Zsófia szórakoztatja a közönséget. Vasárnap 14 órakor a II. világháborús emlékműnél tartanak megemlékezést, majd kulturális műsor következik, amiben a Hevesi Sándor Színház művészei, Jó Laci Betyár, illetve Herczeg Zsófia működnek közre.

 

MÁJUS 22.

Mucsi, Scherer a VMK-ban

Zalaegerszeg – Mucsi Zoltán, Szikszai Rémusz és Scherer Péter főszereplésével Mrozek Mulatság című darabját mutatja be május 22-én, pénteken este hat és kilenc órakor a Városi Művelődési Központ Landorhegyi úti épületében a Bárka színház produkciója.

Egykori serdülők pénteki meccse

Zalaegerszeg – Az érintettek számára biztosan izgalmas lesz, de talán a szurkolók számára is érdekes mérkőzést rendeznek pénteken 19 órától a ZTE-stadionban. Összecsap a ZTE FC 1989-es és az 1998-as serdülő csapata. Részletek itt!

A halálkutatás új fejezetei

Zalaegerszeg – Május 22-én, pénteken 17 órakor tart közös programot az Evangélikus Szabadegyetem és a KÉSZ Zalaegerszegi Szervezete az evangélikus parókia nagytermében. A vendég ez alkalommal Ribár János lesz, előadásának címe: A tanatológia (halálkutatás) legújabb fejezetei, avagy sűrű az idő?

Rózsaszentelés Szent Rita ünnepén

Nagykanizsa – A Sarlós Boldogasszony plébániához tartozó templomban 22-én, pénteken, a 18.30-kor kezdődő szentmisén rózsát szentelnek Szent Rita ünnepe alkalmából, majd elimádkozzák a lorettói litániát. A Jézus Szíve plébánia templomában szintén az esti szentmisén lesz rózsamegáldás, míg a Kórházkápolnában vasárnap 8 órától végzik el a szertartást.

Szeretem Kanizsát!

Nagykanizsa - A szervezők tájékoztatása szerint a várható kedvezőtlen időjárás miatt az előzetesen tervezett péntek helyett hétfőn rendezik meg Nagykanizsán, az Erzsébet téren a Szeretem Kanizsát! Fesztivált. Délután 15 és 18 óra között az Erzsébet téren piknikkel indul a rendezvény, 16 és 17 óra között a Wellhello dedikál, 18-tól 19 óráig warm up dj, 19 és 23.30 között pedig a Bermuda és a Wellhello ad koncertet.

Pünkösdi vigasságok

Hévíz – Péntektől hétfőig tart a Pünkösdi Vigasságok. Minden nap déltől kézműves és gasztronómiai vásár várja az érdeklődőket, s minden estére jut egy sztárvendég. Fellép az Abrakazabra, a Rajkó Művészegyüttes, Szentpéteri Csilla, s színre kerül a Lili bárónő című operett.

Retro estek a tó körül

Hévíz – A Deák és Festetics téren pénteken a „Retromániával" indul a pünkösd: fellép az Abrakazabra zenekar és vendégei: Tóth Vera, Heincz Gábor Biga, Szandi és Roy. Szombaton a Rajkó művészegyüttes Ragyogás című műsora válogat a magyar népzene és néptánc remekeiből. „Temperamento – Itt a nyár": vasárnap Szentpéteri Csilla műsora és latin tánckavalkád szórakoztatja a közönséget. Hétfőn A Lili bárónő operettet tekinthetik meg a nézők. A programok 20 órakor kezdődnek.

Magyar pünkösd- Vásár és kulturális programok, két napon át

Zalalövő – Immár nyolcadik alkalommal rendezik meg a „Magyar pünkösd" nevű vásárt és kulturális bemutatót. A kétnapos program ma 15 órakor az általános iskolában Simon Attila őrségi fotós és a Kerecsen Hagyományőrző és Kulturális Egyesület hagyományőrző szakköröseinek közös kiállításával kezdődik. Szombaton délelőtt 10 órakor Pünkösdi huncutságok elnevezéssel rendeznek hagyományőrző vetélkedőt, ezt 11 órakor civil szervezetek sütő-főző bemutatója és versenye követi, majd délután két órától pünkösdi király- és királynéválasztást tartanak. A kulturális műsorban a viszáki asszonykórus, Fölnagy Csaba énekmondó, a zalaszentmihályi népdalkör, a felsőszölnöki tánccsoport és a helyi általános iskola néptánc csoportja lép fel.

Kézműves játszóház

Csesztreg – Csesztregen, az IKSZT-ben péntek délután négy órától ismét kézműves játszóházba várják az érdeklődőket. Egyebek mellett krepp virágok készítése lesz a program, de peyore mintával is foglalkoznak a résztvevők.

Bemutatók, látványos versenyek

Szalafő – A zalalövői Salla Néptánccsoport, illetve a Magyar Szablyavívó Iskola zalaegerszegi csoportja is részt vesz a pénteken kezdődő idei Őrállók Napján. Többek közt erről tájékoztatta szerkesztőségünket a hagyományőrző programot szervező Őrállók Alapítvány képviseletében Balek Bernadett. Kiemelte: a három napos rendezvény a szokott keretek közt zajlik, azaz hagyományőrző, kulturális, közösségi és sport és szakmai jellegű események váltják egymást. A program talán leglátványosabb eleme a Történelmi Játékok Parkja lesz, ahol hagyományőrzők mutatják be a magyarságra jellemző harcmodorokat. Többek között előkerülnek a kelevézek, az íjak, a szablyák, illetve a csatacsillagok is. A szalafői sportpálya mindemellett helyet ad még főzőversenynek, az Őrállók hétpróbája nevű ügyességi versenynek – erre 4-8 fős csapatok jelentkezését várják, – lovasbemutatónak, s íjászversenynek, de lesz kézműves vásár is.

Köszöntik az időseket

Kustánszeg – A település önkormányzata idősek napi rendezvényt tart pénteken 18 órakor a kultúrházban.

Jubileumi tekekupa

Bázakerettye - Fél évszázados jubileumához érkezett, azaz idén már ötvenedszer rendezik meg a megye egyik legrangosabb tekeversenyét, az Olajos Teke Kupát. A pénteken kezdődő három napos program egyben a 9. Lukvár Ferenc Emlékverseny is lesz. A Bázakerettye SE csarnokában megrendezendő tornán négy fős csapatok vesznek részt, a versenyszabályzat érelmében a játékosokra száz vegyes gurítás vár. Az ünnepélyes megnyitót szombaton délelőtt 10 óra 40 perckor tartják, az eredményhirdetésre vasárnap este kerül sor.

 

MÁJUS 21.

Lóránt Zsolt fraktáljai

Zalaegerszeg – A Móricz Művelődési Házba érkezik Lóránt Zsolt zalai tanár-költő „A fraktálok világa" című kiállítása, melynek megnyitóját május 21-én, csütörtökön 18 órakor tartják.

 

MÁJUS 20.

A község a városban

Zalaegerszeg – A „Hobbik, gyűjtők, gyűjtemények – Nagykutas bemutatkozik" című kiállításnak a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár József Attila Városi Tagkönyvtára ad helyet a megyeszékhelyen. A tárlatot, amely május 20-án, szerdán 14 órakor nyílik, Kiss Gábor, az intézmény igazgatója ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A gyűjteményeket június 30-ig lehet megtekinteni.

Harmincéves a nyugdíjasklub

Nagykanizsa – Megalakulásának harmincadik évfordulóját ünnepli szerdán 13.30-tól a belvárosi nyugdíjasklub a HSMK színháztermében. A rendezvényen fellép a lovászi népdalkör, a fityeházi nótakör, a szepetneki nótakör, az eszteregnyei dalkör és még sokan mások.

Hollandok a könyvtárban

Nagykanizsa – Két holland képzőművész, Péter Jansen festő és Wout Koppers szobrász alkotásaiból nyílik szerdán 16.30-kor kiállítás a városi könyvtárban. A tárlatot, amely június 3-áig tekinthető meg, Kardos Ferenc könyvtáros, költő ajánlja majd a rendezvényen az érdeklődők figyelmébe.

Életben tartják a hagyományt

Rezi – A település is csatlakozott Nemzeti Művelődési Intézet két programjához. A Kapunyitogató célja, hogy a kistelepüléseken élők is színes szabadidős, közösségi, kulturális programokon vehessenek részt. Reziben az íjászattal, solymászattal ismerkedhetnek az érdeklődők a Laky Demeter Turistaház udvarán szerdán.

 

MÁJUS 19.

Keresztury Irodalmi Kör

Zalaegerszeg – Kedden 17 órakor tart összejövetelt a Keresztury Irodalmi Kör a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A program vendége dr. Payer Imre irodalomtörténész, József Attila-díjas költő, akivel Péntek Imre és Tóth Imre beszélget.

Társastánc történelem

Nagykanizsa – „180 év társastánc Nagykanizsán" címmel nyílik kedden 18 órától rendhagyó kiállítás a Képzőművészetek Házában. A tárlat 1835-től mutatja be a város társastánc életét, a két világháború közötti időszakon keresztül, a szocializmus évein át, napjainkig, amikor az Eraklin Táncklub Egyesület vállalja fel e nemes feladatot. A kiállításon többek közt írásos, tárgyi, nyomtatott, vizuális és audiovizuális anyagok láthatók, amelyek hűen őrzik a társastánc hagyományait, valamint értékeit.

Vigyenek magukkal egy verset

Keszthely – Hozz magaddal egy verset! címmel kötetlen beszélgetésre és közös versolvasásra várja az érdeklődőket Mészáros Ferenc költő május 19-én a Balaton Színházba. A program 17.30-kor kezdődik.

A várandósság és a szülés

Nova – A várandósség és a szülés-születés kihatása életünk egészére címmel Németh Abigél pszichológus tart ismeretterjesztő előadást kedden este fél hattól a göcseji község IKSZT-jében.

 

MÁJUS 18.

Minden napon anyának lenni

Nagykanizsa – Hétfőn 16 órakor Anyának lenni a hétköznapokban címmel tart előadást dr. Kaszás Gizella, a Nagykanizsai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ igazgatója a Kodály Zoltán Művelődési Házban.

Jótékonysági koncert

Nagykanizsa – Hétfőn 18.30 órai kezdettel jótékonysági koncert lesz a Honvéd Kaszinóban. Ezúttal Kollonay Zoltán és tehetséges tanítványai adnak ízelítőt a zene szépségéből. A fellépők a közelgő gyermeknap alkalmából a koncert teljes bevételét az Űrhajós utcai gyermekotthon lakóinak ajánlják fel.

RENDEZVÉNYEK A HÉTEN

Zalaegerszeg

Hevesi Sándor Színház: 10.00 és 15.00: Az anyu én vagyok! (bérletszünet); „60 év a pálya széléről" címmel Horváth Jenő fényképész mester sporttörténeti kiállítása)

Griff Bábszínház: 10.00 és 14.00: A kiskakas gyémánt félkrajcárja (Bagoly-, illetve Gyöngyfüzér-bérlet)

Keresztury Dezső VMK: Koller László szobrászművész kiállítása (június 1-ig)

Móricz Galéria: Dr. Götli Kinga, Lendvai István és Monostori János kiállítása

Kézművesek Háza: Vitrinkiállítás: Bátor Margit szövő, népi iparművész kiállítása (június 30-ig)

Nagykanizsa

Képzőművészetek Háza: Tájak, korok címmel Z. Soós István állandó kiállítása

Hevesi Sándor Művelődési Központ: Az „Én hobbim" sorozatban Stróber Gábor bélyeggyűjteményének kiállítása (június 5-ig)

Keszthely

Helikon Kastélymúzeum állandó kiállításai: Főúri életforma a 18-19. században (kastély); 18-19. századi kocsik, hintók és lovas szánok (Hintókiállítás); Öt földrész trófeái (Vadászati kiállítás); 19-21. század vasútjait szemléltető óriásmodell (Modellvasút kiállítás); Trópusi és mediterrán növényvilág (Pálmaház)

Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely állandó kiállításai: A növénytermesztés eszközei és gépei; Majorok és népe a 18-20. században; A keszthelyi agrárszakoktatás története; A gabonatisztítás-, tárolás- és mérés eszközei a 19. században; Szőlészet és borászat a Balaton-felvidéken; Állattenyésztési kiállítások; Kovács-, bognár-, és kádárműhelyek

Balaton Színház: „Tűzzel írt képek" címmel Elekes Gyula székelyudvarhelyi tűzzománc művész kiállítása (június 2-ig)

Hévíz

Gróf I. Festetics György Művelődési Központ Muzeális Gyűjteménye: A világon egyedüli: Balneológiai és helytörténeti kiállítás (állandó kiállítás); Dr. Moll Károly orvostörténeti emlékszoba (Szent András Reumakórház „B" osztály)

MOZI

Zalaegerszeg: Art Mozi: 17.00 Dínó kaland (amerikai-dél-koreai családi animációs film); 18.45 Hazánk 2D-ben (magyar dokumentumfilm); 20.00 Torrente 5. – A kezdő tizenegy spanyol akció-vígjáték); Cinema City: 14.00, 16.00, 18.00, 20.00 Csábítunk és védünk (amerikai akció-filmvígjáték); 14.40, 17.30, 20.20 Bosszúállók 2. – Ultron kora (amerikai film); 16.30, 18.30, 20.30 Argo 2 (magyar film); 13.15, 15.15 Sam – Kismadár nagy kalandja (francia családi animációs film); 17.15 A pláza ásza Vegasban (amerikai vígjáték); 13.45, 19.30 Halálos iramban 7. (amerikai akciófilm)

Kanizsa: Cinema: 16.00, 17.15, 19.00 A bosszúállók – Ultron kora (amerikai film); 20.00 Csábítunk és védünk (amerikai akció-filmvígjáték)

Hévíz: Fontana: 1. terem: 14.30 Bosszúállók – Ultron kora (amerikai film), 17.00 Csábítunk és védünk (amerikai filmvígjáték), 20.00 Operettgála – Oszvald Marika és Peller Károly élő műsora; Kisterem: 17.00, 19.00 Zűrös olasz esküvő (olasz filmvígjáték)

VÉRADÁS

Zalaegerszegi Területi Vérellátó: 08.00-15.00; Flextronics, Zalaegerszeg: 12.00-16.00; Keszthelyi Vértranszfúziós Osztály vérvétele: Vérellátó: 13.00-16.00

TRAFFIPAX

Itt számíthat traffipaxra hétfőn Zala megye útjain

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!