Életmód

2015.10.12. 09:54

Gyakran végeznek üvegtestcserét is - Leggyakrabban a cukorbetegség a kiváltó ok

Szombathely – Idén a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának társult oktatója címet adományozták dr. Bátor Györgynek, a szemészeti osztály vezetőjének. Munkássága alatt folyamatosan fejlődik az osztály, ma már üvegtestcsere műtéteket is végeznek.

Bajdó Bettina

Ebben az évben rangos elismerést kapott dr. Bátor György osztályvezető főorvos a Semmelweis Egyetemtől. Egészen pontosan a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának társult oktatója címet adományozták számára a gyógyszerész és a szakgyógyszerész hallgatók képzésében végzett több mint egy évtizedes oktatói munkásságáért. 2010-től a Magyar Szemorvostársaság és a Magyar Műlencse Implantációs és Refraktív Sebészeti Társaság (SHIOL) elnökségi tagja.

Az osztályon is sok minden fejlődött az elmúlt években. Nagy esetszámban végzik ma már az úgynevezett pars plana virektómiát, amelyet üvegtestcsere műtétnek is neveznek. Az üvegtest a szem belsejét kitöltő kocsonyás anyag. Az üvegtest védi a szemet – különösen az ideghártyát – a környezeti, mechanikai hatásoktól. Különféle látóhártya és üvegtesti betegség miatt végzik el ezt az eljárást. Leggyakrabban diabétesz szövődményeként fellépő, üvegtestbe törő vérzés, az előrehaladott cukorbetegség okozta látóhártya megbetegedés mellett kialakult érújdonképződés, membrán képződések esetén hajtják végre a műtétet.

- Az utolsó öt évben szinte minden esetben a legkisebb seben, ami körülbelül 0,5 milliméteres nyílásnak felel meg, végezzük el a műtétet úgynevezett 25 +G technikával - hangsúlyozta az osztályvezető. - Ez igazán a mikrosebészet, melyet természetesen csak mikroszkóp nagy nagyítása alatt lehet végezni. A műtét utáni napokban szinte már láthatatlan a seb, amelyen keresztül operáltak. A legújabb mikroszkópjuk közel hároméves, ami igazán újnak számít a több mint 25 éves mikroszkóp után.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!