Hírek

2015.10.15. 14:24

400 ezer forintot akart kicsalni egy idős asszonytól az álunoka - Vas megyében a napokban ismét feltűnt egy csaló

Szombathely - Sok esetben meglepően pontos információkkal rendelkeznek a csalók a hozzátartozóról. Azt állította az „unoka”, hogy azért más a hangja, mert interneten keresztül telefonál.

Budai Dávid

Viszonylag új csalási módszer az unokázás, amelynek lényege, hogy bajba jutott családtagokra hivatkozva igyekeznek idős emberektől pénzt kicsalni. A forgatókönyv viszonylag egyszerű: az idős embert felhívja valaki azzal, hogy az unokája bajba került, és sürgősen pénzre van szüksége. Aztán ha sikerül a beetetés, akkor a pénzért el is mennek az unoka „barátai". Pár nappal ezelőtt egy Vas megyei településen élő nyolcvanéves idős hölgyet próbáltak meg ezzel a módszerrel becsapni. Az idegen ezúttal az idős asszony unokájának adta ki magát, de a nagymama gyanút fogott, mivel nem volt ismerős a telefonáló hangja. Erre azt a választ kapta, hogy azért lett más a hangja, mivel az interneten keresztül telefonál. Gyorsan kiderült, 400 ezer forintra volt szüksége az álunokának egy vásárlás miatt. Végül a csaló csapta le a telefont, miután belátta, hogy ezúttal nem lesz üzlet.

Persze nem mindenki ilyen szerencsés. Évekkel ezelőtt egy idősek otthonában élő asszonyt csaptak be azzal a mesével, hogy az unokájának balesete volt, és azonnal szüksége van 600 ezer forintra. Ebben az esetben a bűnözők sikerrel jártak, mivel a kétségbeesett nagymama szó nélkül a csalók kezébe nyomta a több mint félmillió forintot. Igaz, később kiderült: ez az eset nem a klasszikus unokázás volt, mivel az igazi unoka is részt vett a csalásban.

Ha valaki arra gondol, hogy őt bizony semmi esetre sem tudnák becsapni egy mesével, az jó ha tudja, hogy a hiszékenység vámszedői bizony sokszor rendkívül felkészültek. Nyilvánosan elejtett információmorzsákból és a közösségi oldalak adataiból sokszor egészen pontos adatokkal rendelkeznek a csalók, így a kétségbeesett idős embereket könnyen megtéveszthetik. Arról nem beszélve, hogy a sokkoló információkat a szeretett hozzátartozóról váratlanul zúdítják áldozatukra. Márpedig felfokozott izgalmi állapotban mindannyian hajlamosak vagyunk meggondolatlan döntéseket hozni, főleg ha a telefonáló bűntudatot is kelt bennünk, azzal, hogy ha nem kapja meg a pénzt az unoka, akkor nagy baj lesz.

Kíváncsiak voltunk, Vas megyében mennyire elterjedt ez a típusú csalás, ezért megkerestük a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságot, ahol későbbre ígértek választ. Azt azonban elöljáróban elmondhatjuk: hasonló esetekben okvetlenül le kell ellenőrizni az állítás valódiságát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!