Civil

2016.03.08. 10:11

Népszokások, jeles napok a horvátlövői falukrónikában

Horvátlövő – A település kultúrotthonában a múlt hét végén bemutatták a falu történetéről szóló könyvet. Összeállította és szerkesztette Kovács Géza.

Civil Tudósítónktól

A könyvbemutatót a falu polgármestere, Bugnits Vilmos indította, majd a horvátlövői „Slavuj" nemzetiségi vegyes kar horvát népviseletbe öltözve régi falusi népdalokat adott elő.

Az énekkar bemutatkozása után a horvátlövői horvát önkormányzat elnöke, Kovács László is köszöntötte a vendégeket, majd átadta a szót a kötet szerkesztőjének, Kovács Gézának, aki bemutatta a könyvet, amelynek címe „Horvátlövő településtörténete és néprajzának értéktára". 352 oldalból áll, több fejezetet tartalmaz és sok színes és fekete-fehér képet is meg lehet tekinteni a könyvben. Szó kerül a kötetben a falu keletkezésének történetéről, megalapításáról, néveredetéről.

A kiadványt olvasva és lapozgatva találunk benne régi recepteket is, amelyeket a mostani időben lehet, hogy már nem is ismerünk. Régi szólások, közmondások is kerültek a falukrónikába: „Ha megcsordul Vince, teli lesz a pince", „Ha csörög a szarka, vendég érkezik", „Ha a verebek fürdenek a porban, eső lesz"... Szó esik a jeles napokról, népszokásokról, és a hozzájuk fűződő hagyományokról is. Például, hogy január elsején, újév napján nem szabad sokáig aludni, mert elaludjuk szerencsénket, vagy nem szabad sem orvoshoz menni, sem orvost hívni, mert akkor egész évben betegség fog kísérni bennünket. Márciusban Sándor, József, Benedek zsákban hozzák a meleget. December 4-én, Borbála napján tilos volt a fonás, a varrás és a söprés is, december 13-án, Luca napján pedig a mai napig szokás, hogy a legények sötétedés után titokban szalmával szórják körül azokat a házakat, ahol eladó lányok vannak.

A könyv bemutatása után a vendégeket édes és sós aprósüteménnyel, valamint üdítőkkel és hidegtálakkal látták vendégül a szervezők.

Varga Brigitta

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!