Hírek

2016.04.07. 08:17

Csak egy szúrás a szűrés - 18 ezer cukorbeteg Vas megyében

Csütörtökön van az egészség világnapja. Ebből az alkalomból tartott szerdán előadást dr. Baranyai Marietta belgyógyász, diabetológus a cukorbetegségről.

Budai Dávid

Nem véletlen a témaválasztás.

Míg 2013-ban világszerte 382 millió cukorbeteget tartottak számon, addig ma már 430 millióra becsülik a cukorbetegek számát - tudtuk meg a főorvostól, akit a cukorbetegség kialakulásáról, megelőzéséről és a Vas megyei helyzetről kérdeztünk.

Azt, hogy a megyében hány cukorbeteg él, nem lehet tudni. Egyrészt azért, mert nincs regiszter a cukorbetegekről, másrészt pedig sok beteg nincs is tudatában a diabéteszének. Azt azonban általánosságban el lehet mondani, hogy a lakosság hét százaléka cukorbeteg, és három százaléka már a betegség előszobájában van. A megye 257 ezer lakosából tehát 18 ezer biztosan cukorbeteg. Ez a szám rendkívül magas, annyi, mint Sárvár és Vép lakossága összesen. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint, míg 2003-ban tízezer lakosból 627, addig tíz évvel később már csaknem a duplája: 1131 ember jelentkezett be a háziorvoshoz cukorbetegként.


Ezeket az adatokat támasztja alá Baranyai Marietta több évtizedes tapasztalata is. A betegek száma folyamatosan növekszik, a 2-es típusú cukorbetegek esetében ráadásul járványszerű növekedésről lehet beszélni az egész világon. Merthogy nem csak egyféle cukorbetegség van. Az 1-es típusú cukorbetegség bármely életkorban kialakulhat, de általában gyermekeket és fiatal felnőtteket érint. A betegség csak inzulinpótlással kezelhető. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők esetében az inzulint ugyan sokszor ki lehet váltani gyógyszerrel, azonban ezek a betegek általában túlsúlyosak és a vérnyomásuk is magas. Emellett léteznek még egyéb típusú cukorbetegségek is, amelyek bizonyos betegségekhez társulnak, sőt létezik a terhességi cukorbetegség, amely a szülés után elmúlhat.

Baranyai Marietta hangsúlyozta: a cukorbetegek kilencven százaléka a 2-es típusú cukorbetegségben szenved. A főorvos ezzel kapcsolatban mindjárt több tévhitet is eloszlatott. Sokan azt hiszik, a 2-es típusú cukorbetegség kizárólag felnőttkorban alakul ki, pedig egyre gyakoribb gyerekeknél is. Sokan gondolják azt is, hogy ez a típus kevésbé veszélyes, de ez nem igaz, a szövődmények gyakoriak és súlyosak.

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy ki tekinthető cukorbetegnek, és honnan lehet felismerni, hogy esetleg mi magunk is érintettek vagyunk. A jelenleg érvényes meghatározás szerint cukorbetegség akkor áll fenn, ha az éhgyomorra mért vércukorérték legalább két mérés után is 7.0 mmol/l vagy annál magasabb. Nem éhgyomorra végzett mérés esetén pedig 11,1 mmol/l, vagy magasabb értéknél kezdhetünk aggódni. És persze akkor, ha mozgásszegény életmódot folytatunk, és el vagyunk hízva, mivel ez a két dolog az, ami igazán kedvez a cukorbetegség kialakulásának. Ráadásul a cukorbetegségre való hajlam örökölhető, ha a családban minkét szülő 2-es típusú cukorbetegségben szenved, akkor nyolcvan százalék annak az esélye, hogy a gyerek is megbetegszik. Ha ez megtörténik, nem árt időben tudomást szereznünk róla, a késői felismerés szövődményekhez vezethet. Látásromlás, szélsőséges esetben pedig akár vakság is kialakulhat, az ér- és idegrendszeri sérülések miatt pedig gyakran visszafordíthatatlan károsodások alakulnak ki a láb szöveteiben, ami amputációhoz vezet. Ahhoz, hogy a szörnyű következményeket elkerülhessék a cukorbetegek, mindenképpen életmódot kell váltaniuk, az inzulinos vagy gyógyszeres kezelés önmagában mit sem ér. A főorvos azt tanácsolja, hogy 45 év fölött mindenkinek érdemes megméretnie a vércukorszintjét. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, komoly problémáról van szó. A diabétesz akár tíz évvel is megrövidítheti az életet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!