Kultúra

2016.05.13. 18:35

Újra aranyat ért a TeDi szereplése

Már két éve is igen büszkék voltak, hogy annyi munka, kisebb-nagyobb siker után végre megvan a legrangosabb elismerés is. Hiszen 2014-ben a székesfehérvári Teleki gimnázium diákszínpada - azaz a TeDi - a keszthelyi Helikonon is elnyerte az arany minősítést. Most viszont a rokonszenves, lelkes színjátszók azért ragyognak a boldogságtól, mert duplázni tudtak: az idei Helikonon újra aranyat nyertek!

Szabó Zoltán

Tanáruk, a TeDi rendezője, dramaturgja, Láposi Anita a mostani megmérettetésre is klasszikus művet választott a legnagyobb középiskolásoknak szóló hazai művészeti megmérettetésen: Shakespeare híres vígjátékát vitték színre, Makrancos Katáról, azaz a hárpia megzabolázásáról. A produkcióról, a diákszínpadról beszélgettünk Láposi Anitával és két szereplővel, a Petruchiót megformáló Mészáros Attilával és a szolgáját, Grumiót alakító Gárdos Krisztiánnal. Makrancos Katát, azaz Szabó Diána Irmát is vártuk, de nem jött. (Hiába - magyarázták a fiúk - ő már csak ilyen: öntörvényű - nem véletlenül kapta a szerepet...)

Azt azért megtudtam, Dia a színművészetire készül. Mészáros Attila viszont matematika szakra jelentkezik, de a színjátszást sem hagyja abba. Azt mondja, nem igaz, hogy csak a humán érdeklődésűek kacérkodnak a művészetekkel, a szerepléssel, sőt. Láposi Anita ehhez hozzáteszi: a Teleki ebből a szempontból különleges iskola, hiszen ő is azt tapasztalja, a matekos B osztályok diákjai a legnyitottabbak, ha színjátszásról, drámaóráról van szó. A Telekiben ugyanis gondot fordítanak a színházi nevelésre, a tanárnő drámaórái beépültek az órarendbe a kilencedikben: így minden osztályban látja, kinek van kedve, tehetsége ahhoz, hogy a TeDibe kerülhessen. Akiket alkalmasnak talál, meg is hívja a TeDi próbáira. Így lehet bekerülni a csapatba.

A diáknapokon készültek a fotók az előadás egy-egy jelenetéről. Az alsó képen Láposi Anita és Mészáros Attila előtt ül Gárdos Krisztián Fotó: Lőrincz Miklós, Molnár Artúr

Ami a darabválasztást illeti, Láposi Anita szívesen nyúl a klasszikusokhoz, de persze, azért Varró Dániel fordítása alapján készítette el a diákszínpadi változatot. Hiszen a mai szöveg segít abban, hogy könnyebben azonosuljanak a figurákkal a diákok, sokkal átélhetőbbé váljék a történet. Először elkészül az 50 perces változat, hiszen a TeDi szélesebb közönsége, mondhatni rajongótábora ennyit is kibír . Ebből aztán még húzni kell, mert a versenyen maximum 30 perces produkciót lehet csak előadni. A tanárnő hozzáteszi: ez rettenetesen nehéz feladat. A legrövidebb változat esetében azért nem árt, ha a néző is ismeri a
darabot.

Mészáros Attila úgy érzi, Petruchio illett hozzá, a maga részéről már a vígjáték olvasásakor úgy érezte: ő akarja eljátszani. Petruchió reakciói mások számára sokszor érthetetlennek tűnnek, de pontosan felépített stratégiával, alapos emberismerettel felvértezve oldja meg a helyzetet, logikusan cselekszik. Megtudom: Attila és Dia osztálytársakként is sokszor harcban álltak egymással, ezért aztán a színpadi próbák az indulatokat kezdetben föl is erősítették...

A Grumiót alakító 10. osztályos Gárdos Krisztiánnak érdekes, jellegzetes orgánuma van. Azt mondja, nagyon a szívéhez nőtt a szolga szerepe, a jelleméből adódó kettősség. Grumio szereti a háttérből mozgatni a szálakat, nagy arc, ha nincs ott a gazdája, de ha megjelenik, igyekszik meghúzni magát. Krisztián azt mondja, számára a TeDi jelenti azt az iskolai közösséget, amelyben a legjobban
érzi magát.

A csapatot egyébként hihetetlenül egységesnek látta a zsűri is - meséli a tanárnő -, és ez talán nem véletlen. Rettenetesen összekovácsolódtak a próbák alatt, és ez látszott a produkciójukon is.

Az érettségizők most kirepülnek, de a többiek folytatják. A tanárnő, Láposi Anita már fontolgatja, melyik legyen a következő darab.

A 2016-os Helikonon nem csak a TeDi szerepelt kiválóan, a kórusok is nagyszerű teljesítményt nyújtottak. A székesfehérvári Kodály Zoltán Gimnázium vegyeskara Kneifel Imre vezetésével szintén arany minősítést kapott, de a Bárdos Lajos Társaság és a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége különdíját is elhozta. Szintén arany minősítést kapott a fehérvári Teleki Blanka Gimnázium vegyeskara és kamarakórusa, valamint a dunaújvárosi Bánki Donát Gimnázium és a Széchenyi István Gimnázium vegyeskarai is. A Bartók-műveket előadó telekis kamarakórus különdíjas lett.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!