f1

2016.05.15. 16:03

Ricciardo: Vettel agresszívnak nevezett? Tipikus!

Daniel Ricciardo szerint Sebastian Vettel rádiós megnyilvánulásai „tipikusak” voltak a német versenyzőtől.

Gyimesi Brigitta

Fotó: Dan Istitene/Getty Images/Red Bull Content Pool

Lewis Hamilton és Nico Rosberg elsőkörös kiesését követően Ricciardo majdnem féltávig vezette a Spanyol Nagydíjat, ám a három kiállásos stratégiát és egy késői defektet követően a negyedik helyen ért célba, miközben új csapattársa, Max Verstappen megnyerte a futamot a két Ferrari előtt. Ricciardo az utolsó szakaszban nyomás alatt tartotta a szintén három kiállásos stratégián lévő Vettelt, az egyes kanyarban pedig előzési kísérletet is tett – sikertelenül, a manőver azonban annyira rizikósra sikeredett, hogy Vettelből kicsúszott egy-két káromkodás a rádión, valamint a következő megjegyzés: „mégis mit csinálunk, versenyzünk vagy pingpongozunk?!”.

„Úgy hallom, agresszívnak nevezett a rádión. Tipikus” – kezdte Ricciardo. „A mezőny 99%-ával ellentétben én legalább megpróbálok előzni. Mindenki elégedetten ücsörög a többiek mögött és lesi, mi történik. Megpróbáltam párszor, nem sikerült, de legalább nem elégedtem meg a negyedik hellyel. Tudtam, hogy közeledünk az első kettőshöz, Seb pedig dobogós helyen volt és még a győzelemre is volt esély – nyilván megpróbáltam.”

A futam után Vettel is nyugodtabban összegezte a történteket.

„Egyszer nagyon-nagyon necces volt az első kanyarban” – mondta a négyszeres világbajnok. „Akkor felhúztam magam és panaszkodtam, mert ha nem követtem volna le pontosan a manővert, ütközés lett volna a vége. De ez a versenyzés. Egyetlen esélye volt, amikor rossz volt a kigyorsításom, és ilyenkor meg kell próbálnia. Sokszor versenyeztem már vele, és mindig remek móka.”

Ricciardo megkérdőjelezte a Red Bull taktikáját, különösen azután, hogy Verstappen és Räikkönen, a verseny első két helyezettje kétszer állt csak ki.

„Vezettünk, ott volt a kezünkben a győzelem, csak végig kellett volna mennünk” – mondta az ausztrál. „Háromszor álltunk ki, ráadásul azzal is elkéstünk; Seb is három kiálláson volt, és már elénk vágott. Tudjuk, hogy nincs meg a megfelelő végsebességünk, ezen a pályán pedig nehéz előzni. Nem volt sok értelme... amikor meghoztuk ezt a döntést, azt hittem, mindenki ilyen taktikán lesz, de kiderült, hogy nem. Frusztráló, mert ezen ment el a győzelem. Nem is értem, miért pont nálam volt ez; általában az elöl haladó pilóta kapja a jobb stratégiát, de ma nem így történt. Nem akarok rossz sportembernek tűnni, elvégre Max megnyerte az első futamát a csapattal. Mindegy, mi történt a pályán, ő haladt át először a célvonalon. Hatalmas nap ez számára, minden elismerésem. Természetesen kissé keserűen érzem most magam – nem Max miatt, csak a helyzet miatt.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!