Szombathely

2016.06.05. 15:35

Két festmény Don Boscóról - Felszentelték a két új falfestményt a Szent Kvirin-templom oldalhajóin

Szombathely - Két új festmény díszíti a szombathelyi Szent Kvirin szalézi templomot. Az oldalhajók oltárai fölé kerültek a Don Bosco-képek, Hegedűs Anett Lilla és Mészáros György festményei, egy ötéves alkotói munka után. Vasárnap szentelték fel a képeket, a templom búcsúja alkalmából.

Bakos Ágnes

Zarándokhely lehet Szombathely - mondta a képek méltatásában Tóth Csaba festőművész. Ő is a zsűri tagja volt, akik elbírálták az alkotói pályázatra beérkezett munkákat. Ahogy Torjay Valter festőművész, művészettörténész fogalmazott: döbbenetesen sokan jelentkeztek az alkotás elkészítésére. 2011 januárjában hirdették meg a pályázatot, a két különálló kép elkészítésére, márpedig nem mindennapos, hogy egy 24 négyzetméteres falfelület betöltésére kapnak lehetőséget az alkotók. Az ország minden részéről érdeklődtek, összesen 27 pályamunka közül választott a zsűri, Tóth Csaba és Torjay Valter mellett Zsámbéky Monika művészettörténész. Kikötés volt, hogy a festmény világa illeszkedjen a főoltár hármas képéhez, amely Radnóti Kovács Árpád műve és 1967-ben készült el. A központi kép Szent Quirinus püspök vértanúságát, a két szélső működését és temetését jeleníti meg. Ahogy annak idején a főoltár képe, úgy a két oldalhajó fő festményei is adományokból készültek el. A pályázati folyamatban a féléves határidőre 15-en készítették és küldték el munkáikat: a színvázlatot, egy kidolgozott részletet a majdani alkotásból és a festmény koncepcióját. Mészáros György és Hegedűs Anett Lilla munkái nyerték el a zsűri tetszését.

Torjay Valter hangsúlyozta: nehéz dolga volt az alkotóknak, hiszen új szent Bosco Szent János, 1888-ban halt meg, 1934-ben avatták szentté. Vagyis alakjának, személyének nincs olyan szimbolikája, amelyet könnyen használhatnak a róla készült alkotásokon.

A pályázatot úgy értékelte: - Nem kell temetni, nem kell siratni az egyházi művészetet.

Tóth Csaba úgy fogalmazott, Szent Márton városa két olyan egyháztörténeti művel gazdagodott, amellyel 21. századi zarándokhellyé válhat. Szent Kvirin vértanúsága kapcsán emlékeztetett a nemzet vértanúságára , a trianoni döntés nyomán a nemzeti összetartozás napjára.

A Don Bosco festmények elkészültek és a falakra kerültek a szombathelyi Szent Kvirin templomban: Mészáros György munkája maga a fehér fény, tisztaság sugárzik a festményről. Hegedűs Anett Lilla munkája a modern megközelítésből klasszikus - hangzott el a méltatásokban.

A két festményt Császár István püspöki általános helynök áldotta meg.

 

Vasárnap délután Aigner Géza mondott ünnepi beszédet Szent Kvirin vértanú püspök halálra ítélésének, az egykori amfiteátrum valószínűsített helyén a Szent István Parkban.

A Kálvária utcai Szent Márton-úton haladt aztán az ünnepi menet az Óperint hídfőnél található Szent Kvirin emlékhelyig, amit megkoszorúztak az ünneplők. Az esemény a Szent Márton-emlékév programja volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!