Hírek

2016.07.04. 15:03

Ön szerint nőtt vagy csökkent a bűncselekmények száma Vas megyében?

Megyei körkép - Jelentős csökkenést mutat a bűncselekmények száma az egész országban, Vas megyére vetítve pedig kiugróan jók a mutatót, ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) negyedéves jelentéséből.

Bakos Ágnes

Az év első három hónapjának statisztikáit tette közzé a KSH: a bűncselekmények, a bűnelkövetők és a sértettek számáról is szól összesítés. Mindhárom táblázatban jelentős csökkenés mutatkozik Vas megye vonatkozásában, sőt, a legtöbb adat az egész régióra javulást mutat.

BŰNCSELEKMÉNYEK

Nem érte el az ezret, de még a kilencszázat sem a Vas megyében elkövetett bűncselekmények száma idén áprilisig: 851 bűncselekményről számol be a statisztika. Tavaly ugyanekkor 1169 bűnesetet számoltak, tavalyelőtt 1437-et, vagyis a csökkenés folyamatos. Nemcsak Vas megyében csökkent a bűnesetek száma, hanem a két szomszédos megyében is: Győr-Moson-Sopronban 1913 eset történt idén áprilisig, míg tavaly ugyanekkor még 2 ezer felett volt ez a szám, tavalyelőtt pedig 2500 felett. Zalában is folyamatos a csökkenés: 1173 bűncselekményt számoltak az első negyedévben, egy évvel korábban 1528, azelőtt 1897 volt. Szembetűnő tehát a javulás régiós szinten is, de ha napra lebontjuk a rendőrök tennivalóit, akkor már kevésbé pozitív a kép. Vegyük az idei adatokat: a negyedév alatt történt 851 vasi eset azt jelenti, hogy naponta 9,3 bűncselekménnyel volt dolguk az egyenruhásoknak. Persze nemcsak a legsúlyosabb eseteket sorolják ide, hanem számolják a szabálysértéseket is.

Nemcsak Vas megyében, az egész régióban kevesebb volt a bűncselekmény idén eddig, mint az előző évek ugyanazon időszakában. Grafika: Kelemen Attila

ELKÖVETŐK

Ha kevesebb a bűn, kevesebb a bűnös - ezt mutatja a vasi statisztika. Az idei első negyedévre 420 bűnelkövetőt jelez a Központi Statisztikai Hivatal. Tavaly ugyanekkor 467, tavalyelőtt 571 bűnöst vettek a statisztikába. A bűnösök számadatai között már nem mutatkozik ugyanolyan régiós csökkenés, mint az esetek számában. Győr-Moson-Sopron megyében 828 elkövetőt számoltak idén az első három hónapban, tavaly csak 765-öt, miközben Zalában 471 bűnöst fogtak a tavalyi 533 után. A régió összesítése szerint 1719 elkövetővel volt dolga a rendőröknek idén, tavaly 1765-tel.

SÉRTETTEK

Nem vigasz az érintett fél-ezer embernek, de sokkal kevesebb volt a sértettek száma idén, mint tavaly vagy tavaly-előtt - ezt mutatja a bűnözési statisztika adatsora. Idén áprilisig 533 vasi esett áldozatul bűnesetnek, tavaly ugyanekkor 717, tavalyelőtt pedig 927. Napokra vetítve ez idén hat, tavaly nyolc sértettet jelent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!