Kultúra

2016.07.04. 16:30

Argentínától Indonéziáig

Székesfehérvár - A világ nyolc országából érkeznek táncosok a 21. Királyi napok nemzetközi néptáncfesztiválra. Három határon túli magyar együttes is fellép.

Szabó Zoltán

Mellettük természetesen ott lesznek a házigazda, a fehérvári Alba Regia Tánc-együttes különböző csoportjai is, a kísérő programokon pedig ismert és kedvelt zenekarok. Mindez azon a sajtótájékoztatón hangzott el, amelyet tegnap tartottak a Táncházban az augusztus 17-étől 21-éig tartó néptáncfesztiválról. Brájer Éva alpolgármester elmondta, hogy az elmúlt években megpróbálták összesimítani, összhangba hozni a táncfesztivált és a történelmi rendezvényeket, és a kísérlet sikerült: egymásra találtak a Királyi napok keretében.

Indonéziából is jönnek táncosok a fehérvári találkozóra, mégpedig az Lkb Vidatra együttes Fotó: Alba Regia

A fesztiváligazgató, Majoros Andor a meghívott együtteseket ismertette. Argentínából az Asociación Artistico Cultural de Tango y Folklore Nuestras Raíces csoport érkezik, Baszkföldről pedig az Eraiki Dantza Taldea. Egyiptomot az Art Appreciation Folk Dance Group táncosai, Grúziát a Georgian State Folk Singing and Dancing Company Gurjaani csoportja képviseli a fesztiválon. Horvátországból a Kud Jedinstvo, Indonéziából az Lkb Vidatra, Moldáviából az Opincuta Folk Group, Szlovákiából a Folklórny súbor Háj jön a fesztiválra. Közöttük a horvátokkal jó személyes kapcsolatot ápol az Alba Regia, akárcsak a szlovákokkal, akik már negyedszer vesznek részt a találkozón. Erdélyből a sepsiszentgyörgyi Háromszék Néptáncegyüttest, Felvidékről a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttest, míg a Vajdaságból a Szabadka Táncegyüttest várják a Királyi napokra.

Fellép továbbá a Parno Graszt, Szalonna és bandája, a Flare Beás, a Pyrgos görög zenekar, a Heimattöne Kapelle, a Zombori Zenekar és lesz Páva gála is. Természetesen a megszokott, rendkívül népszerű táncházi folkestekre is várják az érdeklődőket, akik egy-egy ország gasztronómiájába is belekóstolhatnak. Az együttesek a nyitó és a záró napon is látványos felvonulást tartanak, utána pedig gálaműsort adnak a Városház téri nagyszínpadon, ahol esténként az együttesek lépnek fel. Augusztus 18-19-én a külföldi csoportok mutatkoznak be, 20-án a határon túliak és az Alba Regia táncosai. Szokás szerint a gyerekekre is gondolnak a szervezők: a Mátyás király elmlékműnél Királyi játéktérre, a Fesztivál ligetben (Zichy liget) pedig Királyi gyermekjátszóba invitálják őket. A ligeti zenepavilonban hangulatos koncertek szólnak, a megye tánccsoportjai adnak műsort, míg a Városház téren a külföldi zenekarok szórakoztatják a közönséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!