Hírek

2016.07.13. 16:36

Mi újság „Kisszombathelyen"? - A vasiak belakták Vonyarcvashegyet

Vonyarcvashegy - Mindig ismerősökbe botlanak a vasiak a településen - pedig a legtöbben a fővárosból érkeznek ide pihenni, nyaralni.

Simán Klára

Aki nem akar ismerősökbe botlani a tengernyi ember között a Balatonnál, az ne Vonyarcvashegyre látogasson.

A települést joggal nevezik „Kisszombathelynek" - még a helyi Tourinform iroda vezetője, Horváth Tamás is így emlegeti nekünk Vonyarcot:
- Igaz, hogy tömegével érkeznek még Celldömölkről és Körmendről is, de a legtöbben a vasi megyeszékhelyről és annak kistérségéből jönnek hozzánk - hangsúlyozza az irodavezető. Horváth Tamásnak már kedves ismerősei a szombathelyiek: számos törzsvendégüket ismeri arcról.

- Évek óta visszatérő vendégeink vannak, de bennünket a programkínálat után érdeklődve főként az idősebb korosztály keres fel, természetesen óvodás és kisiskolás korú unokáikkal együtt - mosolyog az irodavezető, aki vonyarciként már tudja, hogy kiknek van itt nyaralója közülük.

Érdekes, hogy a fiatal, vagyis a 14-25 éves korosztály csak egy-két napra megy el Vonyarcra; ők főleg bulizni járnak ide - tudtuk meg. Azért vannak persze, akik három-négy napot töltenek Kis Szombathelyen, de egy hetet már csak a legritkább esetben.

- Reggel jönnek, strandolnak, vízisíelnek egy jót és este hazamennek a középkorúak - mondja Horváth Tamás, aki unokatestvérét (aki szintén a vasi megyeszékhelyen lakik) hozta fel erre példaként. Ők is gondolnak egyet a reggeli napsütésben, és lemennek a faluba. A kisgyermekes családoknál is hasonló a helyzet, de ehhez hozzá kell tenni, hogy ez a változat leginkább hétvégén figyelhető meg.

- A legutóbbi felmérésünk alapján messze a legtöbben érkeznek Budapestről, a dobogó második helyén áll Szombathely és a harmadik Zalaegerszeg - sorolja a Tourinform vezetője. Hozzáteszi, hogy ez őt személy szerint meglepte, mert arra számított, hogy vasiak többen érkeznek. A tősgyökeres vonyarcitól azt is megtudtuk, hogy miért pont ez a település nyerte el ennyire a szombathelyiek tetszését: a magyarázat több évtizedre nyúlik vissza; akkorra, amikor még nagyközségi közös önkormányzat volt itt. A két szomszédos településnél gyorsabban fejlődött, hamarabb volt itt strand, mint Balatongyörökön, illetve Gyenesdiáson. Ha már volt strand, itt vásároltak telket is a szombathelyiek - emiatt épült itt szinte egy időben annyi nyaraló. Utána pedig már vonzotta az ismerősöket a sok „hazai arc", az ismerősök jelenléte. Egyszóval a vasiak belakták Vonyarcot.

- A családunknak már negyven éve van itt nyaralója, mostanság felosztjuk a nyári időszakot: mi idén júliusban, a család másik fele augusztusban jön le Vonyarcra - halljuk Szabó Ferenctől, Körmend alpolgármesterétől. Ő pedagógus, így a nyári szünidő jelentős részét itt töltheti, azonban hivatali és egyéb teendői három-négynaponta hazaszólítják a városba.

- Nagyobb rálátásom van itt a dolgokra, hiszen nyugalom vesz körül, könnyebben tudok dolgozni is; most írok éppen, de szeretek szakirodalmat is olvasni napközben - mondja el kérdésünkre az alpolgármester. A napi rutinjáról is kérdezzük: általában délután háromig a nyaralóban tevékenykedik, pihen, majd lemegy a Balatonhoz, és estig élvezi a magyar tenger vizét, a napsütést. Este pedig a hűvösödő parton tesz még egy sétát.

- Mi szombaton érkeztünk egy hosszú hétvégére, édesanyám barátnőjétől kaptuk kölcsön a nyaralóját erre a pár napra - ezt már K. Renáta mondja, akit a strandon találunk. Mint kiderült, szombathelyi. Testvérével, Dórával és barátaikkal jöttek.

- Jó ismerősökkel találkozni Vonyarcon, a legtöbb szombathelyivel ismerjük is egymást - mondja Varga Ádám, az egyik bisztró üzemeltetője. Hozzáteszi, hogy munkatársainak jelentős részét is a vasi megyeszékhelyről választja, hiszen egyrészt ők szívesen jönnek ide dolgozni, másrészt ő is jobban bízik abban, akit ismer. Amikor a vendégek között jár, sok szombathelyi ráköszön, váltanak pár kedves mondatot egymással.

A vonyarci strandon a szombathelyiek olyanok, mint egy nagy család: többségük ismeri egymást, és várja a találkozót. Aki azonban el akar bújni az ismerősök elől a nyaralás alatt, inkább ne „Kisszombathelyre" menjen pihenni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!