Kultúra

2016.07.13. 20:30

Világfaluban élünk - Kicsiny Balázs kiállítása a Csikász Galériában

Veszprém - Kicsiny Balázs képzőművész A szomszéd falu című kiállítása a Csikász Galériában nyílt meg.

Balla Emőke

Valamennyien Kafka falujában élünk, egy világfaluban. Ennek a falunak a fekvése, a lakói és a határai alkotják lehetőségeink terét:
a körülményeink, az adottságaink képezik alaprajzát, korunk és kortársaink alakítják változásait - mondta megnyitójában Tillmann József filozófus, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára. A faluban az élet egyre gyorsabb, az idő pedig egyre rövidül. Elejétől fogva visszaszámlálásban zajlik. De nemcsak a puszta számszerűségben, hanem a belátás tekintetében is: jól látható, ahogy a dolgok és általuk a távolságok növekszenek, a terek sűrűsödnek, és a rajtuk való átjutás egyre több időt emészt fel. Amióta a falu világfaluvá kezdett válni, egyre több benne a hír, az információ, az ismeret.

Különleges, elgondolkodtató alkotások láthatók Kicsiny Balázs kiállításán a Csikász Galériában Fotó: Nagy Lajos

A közeli, a közvetlen könnyen elérhetőnek, kezelhetőnek tűnik. A filozófus szerint igaza volt Kafkának, aki nemcsak a szomszéd falu, de a világfalu kibontakozását is leírta. Az univerzum nagy sebességgel tágul, távolodnak a csillagrendszerek, a földi, lokális dimenziókban is nőnek a távolságok.

Kicsiny Balázs munkái az előrehaladást közvetítik és a megakadásnak lehetőségeit mutatják; néha taxival törekszenek nekiindulni egyszerre a négy égtájnak, vagy ejtőernyővel értek földet a senkiföldjén. A célt azok érik el, akik kezdettől fogva képesek ellenállni a szomszéd falu kísértésének. A szomszéd falu kezdetben könnyen elérhető volt, ma egyre nehezebb; alaposan mérlegre kell tennünk
a szomszéd falu kockázatát, közölte a filozófus.

A megnyitón Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója mondott köszöntőt. Szólt arról, hogy a művésszel való kapcsolata többéves; a 2005-ös Velencei Képzőművészeti Biennálén Kicsiny Balázs Navigációs kísérlet című munkája képviselte Magyarországot.

A szomszéd falu című kiállítás szeptember 3-ig látogatható a Csikász Galériában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!