Őriszentpéter

2016.07.14. 17:01

Lecserélik majd a lucfenyveseket

Őriszentpéter - Úgy tűnik, megérte az elmúlt két év tervezési munkája: például istálló épülhet muraközi lovaknak, és juthat pénz erdőkezelésre is az Őrségben.

Vas Népe

Turisztikai és természetvédelmi célokat is megfogalmaztak az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága munkatársai 2020-ig.

Részben hazai lehívású európai uniós pályázatokra jelentkezett az igazgatóság, részben pedig szlovén-magyar és osztrák-magyar lehetőségeket is igyekeznek kihasználni. A benyújtott tervek elbírálás alatt vannak.

Az egyik elképzelés szerint például istálló épül a nemzeti park gyepterületeit kezelő muraközi lovak számára.

A nemzeti park igazgatója, Markovics Tibor szerint fontos cél a természeti kincsek megőrzése mellett a turizmus erősítése is
Fotó: Szendi Péter

Egy másik terv nyomán egy egész Vas megyére kiterjedő bemutatóhálózatot alakítanak ki, méghozzá a Natura 2000 területek értékeinek megismertetésére.

Új fogadóépület-együttes épül Őriszentpéteren, játszópajtával és játszótérrel gazdagodik a Pityerszeri Népi Műemlékegyüttes. A turizmust szolgálják majd új járművek: elektromos kerékpárok és mikrobusz áll munkába, elsősorban a programok alkalmával használják majd azokat.

A nemzeti park északi fele is érintett lesz a fejlesztésekben: mintegy nyolcvan hektáron állítják helyre a Kőszegi-hegység lábánál a Gyöngyös-patak menti mocsárréteket. S ha kész lesz: a rekonstruált területeket magyartarka szarvasmarhával fogják legeltetni.

Kicserélik a pusztulóban lévő lucfenyveseket: helyükre őshonos fafajokból telepítenek erdőt, a területkezeléshez pedig speciális gépeket szereznek be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!