Körmend

2016.09.09. 19:28

Ön mikor volt utoljára borbélynál? - Tudta, hogy divatba jött a szakáll?

Körmend - Ha szeretne igazán trendi lenni, és epekedik a hölgyek elismerő pillantásaiért, akkor kezdjen el arcszőrzetet növeszteni!

Elek Szilveszter

A borbély szakma hosszú időre a feledésbe merült. - Ez a mesterség akkor került veszélybe, amikor réges-régen megjelentek az üzletek polcain a borotvapengék – mesélte Simon Tibor körmendi mesterfodrász. - Az otthoni borotválkozást sokan egyszerűbbnek, gyorsabbnak és biztonságosabbnak vélték. A végső csapás pedig az volt, amikor komolyabban felütötte a fejét az AIDS, ugyanis akkor megszüntették a borbélymunkát a fodrászszalonokban – fűzte hozzá.

Ma már egészen más a helyzet: az utóbbi években elkezdett éledezni a szakma, mostanra pedig úgy tűnik, hogy ismét a reneszánszát éli. - Az úriemberek számára fontos lett, hogy milyen hajviselet és arcszőrzet ékesíti a fejüket, ezek az igényesség mércéié váltak. A frizuráknál jelenleg a jampi korszak és az elegánsabb vonulat ötvözete hódít, ehhez pedig dukál a gondosan ápolt szakáll – hallottuk a mesterfodrásztól.

Fotó: Szendi Péter

Simon Tibor tapasztalata, hogy divat ide vagy oda, eleinte sokan félnek a stílusváltástól. - Amikor elhatározzák a férfiak, hogy arcszőrzetet növesztenek, gyakran töprengenek el azon, hogyan fog állni nekik a szakáll? Aztán amikor először helyet foglalnak a szalonunk székében, aggódva néznek fel rám, hiszen félnek a pengétől. Sok filmben láthatunk olyan komikus vagy éppenséggel horrorisztikus jeleneteket, hogy a borbély keze megszalad, és megsebzi a vendég nyakát, de ez a való világban természetesen nem fordulhat elő. A borbélynál a kulcsszó a bizalom. Nagyon fontos, hogy a kuncsaft megbízzon a mesterben, annak szaktudásában – tette hozzá.

A mesterfodrász szerint ebben a szakmában az a különleges, hogy minden férfinak más arcszőrzet áll jól. Ezt természetesen nem elég pusztán felfedezni és elkészíteni. - Az ügyfelek zöme kéthetente jár el borbélyhoz – osztotta meg velünk. - Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a szakállat a köztes időszakokban is ápolni kell. Otthoni használatra kifejlesztettek úgynevezett szakállolajakat, amelyeket rendszeresen kell használni, hogy az arcszőrzet fényes legyen, ápoltnak tűnjön.


Bár nagyon sokan szeretnének szakállat, borbélyból pedig még alig akad – főleg vidéken -, így hosszúak lehetnek a várólisták, Simon Tibor mégis azt javasolja, hogy aki komolyabb arcszőrzetet szeretne, az mindenképpen keressen fel szakembert is. - Sok szakállas férfin látom, hogy nincs mögöttük szakmai háttér, csak növesztik az arcszőrzetüket, és azt hiszik, hogy a dolog ezzel el van intézve. Pedig ha egy szakszerűen ápolt szakállú embert odaállítunk egy olyan mellé, akinek arcszőrzetét nem borbély gondozza, akkor szembetűnőek a különbségek – hangsúlyozta.

Ha valaki ennek ellenére otthon szeretne borotválkozni vagy a szakállán igazítani, annak a mesterfodrász azt javasolja, hogy pamacsot használjon. - Nem hiszek holmi szintetikus habokban, én a pamacsra és a borotvakrémre esküszöm. Ezek sokkal gyengédebbek az arcbőrrel és a borotvakrémet nagyon könnyű lemosni is – hallottuk tőle.

Szakállasnak lenni tehát nem könnyű – főleg, ha azt megfelelően szeretnénk ápolni. De Simon Tibor szerint megéri erre "vállalkozni", ugyanis a szakáll, esetleg bajusz viselője igazán ápolt úriembernek érezheti magát, és feldobja a napjait az, hogy kap valami igazán újat és egyedit. Nem is beszélve a hölgyektől begyűjtött megannyi elismerő pillantásról - ugyanis, a tapasztalatok szerint az igényes arcszőrzet osztatlan sikert arat a gyengébbik nemnél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!