Civil

2016.09.14. 05:48

Szabadtéri őszi tárlat a cáki főutcán

Cák - Tegnap nyár, ma már ősz volt. Tisztában vagyunk vele, hogy hamarosan megmutatja igazi arcát Szent Mihály hava.

Civil Tudósítónktól

Ha figyelmesen fürkésszük a tájat, már megláthatjuk a leveleken a lombhullás apró bélyegeit. Főutca szabadtéri tárlata, mesteri módon készített faszobrokkal és tökökkel díszítve. Csábító, megállunk. A gazda, Fődi Tibor fafaragó-szobrász rögtönzött tárlatvezetést tart. Sorakoznak a hősök: Jurisics, Zrínyi, Dobó elevenedik meg előttünk. A belépő megfizetése helyett a mester invitál bennünket egy pohár borra.


A szelídgesztenye kikívánkozna a burokból, de még nem barnult le eléggé. Lucfenyő tobozok ismerkednek a gravitáció törvényeivel. Takaros kerámia tábla csalogat hívogató cégérével. Kissé fázós az este. A kémény még az elmúlt télről álmodik, még nem füstölög. A tejes kifli nagyságú hold kikandikál a harangláb melletti égboltról. Üres hordók várakoznak a pince előtt, szűkebb esztendő elé néznek. Régi idő kútja még mindennap ad vizet a szomjas vándornak. Komor fellegek a Kőszegi hegy felett. Tucat-házak katonás sorban. A haranglábon a kereszt is esti fénybe burkolózik. Kavarognak a színek, egy mesteri kézfogással köszönünk el a naptól. Mert holnap is várnak ránk apró csodák. Mindössze le kell hajolni hozzájuk és észre kell venni azokat. Biztosak lehetünk benne, hogy erre várnak.

Szerző és fotó: György István Péter

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!