Kultúra

2016.09.14. 18:09

A bűvész és a csodabogarak - Spanyol ritmussal kezdenek - azt remélik, a közönség is „begőzöl”

Székesfehérvár - Elkészült az Alba Regia Szimfonikus Zenekar ifjúsági hangversenybérletének programja.

Gábor Gina

A négy előadásból álló sorozatról sajtótájékoztatón adtak ismertetőt szerdán a zenekar új székhelyén.

A Szabadságharcos úton, a Kodolányi főiskola egykori épületében kapott próbatermet és irodákat a szimfonikus zenekar, amelynek tagjai most kezdik „belakni" az épületet, ahol egyébként a nevelési tanácsadó is működik. Ami azt illeti, a zenei nevelést a zenekar is küldetésének érzi. Ifjúsági hangversenybérlet sorozatukkal azt szeretnék elérni, hogy a gyerekek is felfedezzék a komolyzene szépségét, vagy kedvet kapjanak a zenetanuláshoz. A legfontosabb, hogy Fehérváron - ahol élénk a koncertélet, színvonalas zenei programokat igyekeznek nyújtani - legyen utánpótlása a komolyzenét értő és becsülő közönségnek. Erről is beszéltek a tájékoztató résztvevői: az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója, ifj. Major István, a művészeti vezető, Drahos Béla, a polgármester, Cser-Palkovics András, valamint a sorozatban fellépő Hajnóczy Soma kétszeres bűvész világbajnok és Sergio Ligabue 13 éves diák, nemzetközi trombitaversenyek díjazottja.

A sorozatot október 3-án igazi különlegességgel kezdik. Ritkán vállalkoznak ugyanis a zenekarok arra, hogy Ravel Boleróját ifjúsági hangversenyen előadják, hiszen ehhez rengeteg közreműködőre van szükség. Most 100 tagú szimfonikus zenekar szólaltatja meg a művet, amit így ajánlanak a fiataloknak: „spanyol ritmus, amitől állatira begőzölünk!" Ebben a műben rengeteg hangszer szólal meg - ez is elvarázsolhatja a gyerekeket, akiknek további meglepetést is ígért ifj. Major István igazgató.

Hajnóczy Soma: „A bűvészek nem szoktak élő zenére varázslatokat bemutatni, ez a lehetőség számomra legalább akkora élmény lesz, mint a közönségnek". A bűvész mellett a 13 éves ifjú trombitaművész, Sergio Ligabue, a Csodabogarak című előadás egyik szereplője Fotó: Simon Erika

Novemberben három fiatal tehetség ad koncertet mindegyikük más-más korosztályt képvisel. A legfiatalabb, Sergio Ligabue még csak 13 éves, és már több hazai és nemzetközi trombitaversenyen díjazták játékát, a 16 éves Jász Ábel már kész gordonkaművész, az ifjú fuvolaművész, Drahos Rebeka pedig már a diploma megszerzése előtt a Magyar Rádió Szimfonikus zenekarának tagja lett. Mellesleg nem esett messze az alma a fájától: az ifjú fuvolaművész ugyanis a művészeti vezető, Drahos Béla lánya.

A 13 éves Sergio Ligabue azt mesélte: gyerekként megtetszett neki a bátyja, Marco hangszere, így kezdett el trombitálni. Marco hamar felhagyott a zenéléssel, a japanisztikában mélyedt el, Sergio viszont egy életre eljegyezte magát a muzsikával, és azóta sikert sikerre halmoz. A három tehetség koncertjének címe: Csodabogarak - de Sergio egyáltalán nem érzi magát különlegesnek. Sok barátja van, és ők méltányolják zenei sikereit.

Igazi ínyencségnek ígérkezik Hajnóczy Soma bűvész világbajnok előadása. Ifj. Major Istvánnak a fia mutatta meg a 31 éves, nagyszerű bűvészről készült videót. Ez adta az igazgatónak az ötletet, hogy felkérje egy előadásra. Hajnóczy Soma pedig boldogan ráállt, hogy Bűvös dallamok címmel teljesen új műsort készítsen. A produkcióban a bűvészmutatványok és a zene együtt kápráztatja el a közönséget. Hajnóczy Soma is több hangszeren játszik, és most azt tervezi, hogy a maga komponálta zenét is megszólaltatja a zenekar segítségével, februári műsorában.

Májusban a Junior Prima-díjas rézfúvós együttes, az In medias Brass ad koncertet. Az együttes 2010-ben alakult, de máris bezsebelt egy sereg nemzetközi díjat. Májusi fellépésükön az együttes tagjai az Alba Regia zenekarral közösen mutatnak be külön, a koncertre készített zenéket is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!