Hírek

2016.10.15. 20:30

Pompás madarak lepték el a Kámoni Arborétumot

SZOMBATHELY - Tudta, hogy tilalom ellenére mégis hogyan kerülhettek pompás madarak Ausztráliából hazánkba? És azt, melyik díszmadár kéreget turistáktól?

Elek Szilveszter

A H-19 Díszmadár Tenyésztők Szombathelyi Egyesületének 46. Díszmadár Kiállításán nem csupán különleges, mégis mindenki által ismert díszmadarakat tekinthetnek meg a látogatók, mint a kék-sárga ara vagy a jákópapagáj. Ugyanis az egész hétvégén át tartó programon kiállítottak kevésbé népszerű, de hasonlóan érdekes fajokat is.

Igazi különlegesség például a barnahátú aranyveréb is. - Ez a díszmadár Afrika száraz vidékein, főleg Szomáliában és Etiópiában él, így szívós, tehát ideális kezdőmadár - mesélte Virágh Dezső, az egyesület elnöke.

Virágh Dezső mutatta be a kiállított különleges madarakat Fotó: Unger Tamás

Sokszínű tollazattal büszkélkedhet a hegyi lóri, amely hazájában, Kelet-Ausztráliában igazi turistalátványosság. - Ezek a madarak imádnak kunyerálni a turistáktól, a mézes kenyér a kedvencük - mondta a szakértő.

A rózsakakadu ritka hazánkban, mivel Ausztráliában őshonos, ahonnét 1960 óta nem lehet madarat kihozni, csak csempészés útján. Így az itt látható példány felmenőit is a tilalom előtt hozhatták be - hangsúlyozta Virágh Dezső.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!