Kultúra

2017.01.09. 22:40

Ne csak a komputert használják

Tapolca - A Wass Albert Könyvtár és Múzeum gyermekkönyvtári részlege idén rendhagyó módon hirdette meg az általános iskolások olvasópályázatát.

Tóth B. Zsuzsa

Az ugyanis nem kapcsolódik semmilyen történelmi évfordulóhoz, neves személyiséghez, mégis aktuális.

Az olvasópályázatról a gyermekkönyvtár vezetőjét, Vasáros Ferencnét kérdeztük. Mint elmondta, a pályázat legfőbb célja, hogy azt töltögetve a digitális források mellett minél több könyvet vegyenek kezükbe a diákok

A tapolcai könyvtár gyermekkönyvtára a pályázattal is az olvasást népszerűsíti a diákok köré-
ben. Frantal Georgina és Varga Petra szülői segítséggel oldja meg az olvasópályázat feladatait Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Az olvasás és a szövegértés fontosságára épül. Szeretnénk, ha az egyes feladatokban szereplő, mára kissé elfeledett szavakkal, kifejezésekkel megismerkednének a gyerekek, azok újra élővé válva beépülnének a szókincsükbe. Az olvasópályázati füzetek differenciáltan szólnak az általános iskolák másodiktól nyolcadik osztályos diákjai közül mindenkihez. A feladatokat megoldhatják egyénileg vagy kétfős csapatokban. A feladványok között még az alapvető illemszabályokra, köszöntési formákra is kitér a pályázat, de nem hiányozhat a gyerekek által kedvelt totó sem.

Kíváncsiak vagyunk rá, hogy felismerik-e a kedvenc köteteikből való idézeteket, tudatában vannak-e annak, hogy mennyi mindent el kell olvasnunk a környezetünkben, hogy az olvasás milyen fontos ma. A szólások, közmondások szintén terítékre kerülnek, miként egyes, gyerekeknek készülő folyóiratok. Meg kell indokolniuk, hogy kedvenc köteteiket miért ajánlanák barátaiknak, meg kell találniuk a kakukktojás könyvet, egyes kifejezések szinonimáit, összekeveredett szöveget kell kibogozniuk, valamint internetes kutatómunkát kér a füzet. A több évtizede népszerű pályázatot évente kétszáznál több lelkes diák tölti ki, idén január vége a leadási határidő. A legügyesebbek aztán vetélkedőn vesznek részt, majd kirándulás és táborozás vár rájuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!