Kultúra

2017.01.13. 17:04

Imahét kezdődik

Megyei körkép - Megyénk városaiban is megtartják az ökumenikus imahetet január 15. és január 22. között.

Balla Emőke

Az imahét anyagát a németországi keresztyén testvérek állították össze, két fő hangsúly mentén. Mindenekelőtt Isten szeretetét és kegyelmét kell megünnepelni, „az emberiség megigazulását egyedül kegyelemből”, a Luther Márton nevéhez fűződő reformáció fő témájára utalva. Másrészt az imahét anyagának rá kell világítania a reformációt követő megosztottság fájdalmaira is, amelynek erős hatása volt az egyházra. Nyíltan meg kell nevezni a bűnt, és olyan lépéseket kell tenni, amelyek a megbékélés útjára vezetnek.

Veszprémben január 15-én 17 órakor a református nagytemplomban Márfi Gyula érsek elmélkedésével kezdődik az imahét. Hétfőn a Magyarok Nagyasszonya-templomban Niederhoffer Zoltán református lelkész, kedden az evangélikus templomban Nagy Károly plébános, szerdán a Regina Mundi-templomban Isó Zoltán evangélikus lelkész, csütörtökön a református újtemplomban Tornavölgyi Krisztián plébános, pénteken a Szent Margit-templomban Steinbach József református püspök, szombaton az evangélikus templomban Janka Ferenc parókus, vasárnap a székesegyházban Szemerei János evangélikus püspök szolgál.

Pápán hétfőn 17 órakor a Helyőrségi Művelődési Házban Salgó Ferenc kanonok, kedden a Szent Benedek-templomban Polgárdi Sándor evangélikus esperes, szerdán a Nagytemplomban Márkus Mihály református lelkész, csütörtökön az evangélikus templomban Boncz Zoltán baptista lelkész, pénteken a Szent József-templomban Szíjártó László esperes, szombaton a református templomban Márfi Gyula érsek osztja meg gondolatait a hívekkel.

A füredi imahét Tihanyban kezdődik hétfőn 17 órakor Császár Attila református esperes szolgálatával, kedden a füredi római katolikus templomban Riczinger József evangélikus lelkész, szerdán az evangélikus templomban Dasek Viktor plébános, csütörtökön az evangélikus templomban Miklós Ferenc református lelkész hirdet igét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!