Sport

2014.03.22. 17:15

Vitatott gól döntött a Vasas javára

Szombaton a labdarúgó NB II-ben a ZTE FC a Vasas csapatát fogadta, és a tartalékosakan felálló zalaiaknak így is az volt a célja, hogy a három tavaszi döntetlenje után végre győzelmet ünnepeljen. Ami nem sikerült neki, ugyanis a Vasas egy vitatható góllal megnyerte a mérkőzést.

Kerkai Attila

ZTE FC – Vasas 0-1  (0-0)
Zalaegerszeg, 2850 néző. Jv.: Berger (Szvetnik, Georgiu).
ZTE FC: Vlaszák -  Hajdú, Preklet, Kovács G., Nagy Z. - Sluka, Holdampf – Babati (Babati, Horváth V., 65.), Grbic, Frizoni (Kocsis, 80.) – Tanque (Bíró, 53.). Vezetőedző: Lendvai Miklós.
Vasas: Németh G. - Horváth G., Görgényi (Tamás L., 46.), Grúz, Engel – Vida, Gál – Cseke (Menyhárt, 75.), Nagy, Berecz – Ádám M. (Ferenczi, 82.). Vezetőedző: Szanyó Károly.
Gólszerző: Tamás L. (75.).

Korábban, hosszú évtizedekig  ez a párosítás nem is lehetett más, mint élvonalbeli futballmérkőzés Magyarországon, de most  ez a jelen: mindkét csapat az NB II-ben szerepel és egyelőre csak álmodozhat az élvonalbeli tagságról. A ZTE FC három döntetlennel kezdte a szezont, most egyértelműen az volt a zalaiak célja, hogy megszerezzék első tavaszi sikerüket. Ami nem tűnt könnyű feladatnak, hiszen egyrészt a Vasas is erős középcsapatnak számít, másrészt a zalaiaknál sok volt a hiányzó (sérülés, illetve eltiltás miatt.

A 2. percben aztán Frizoni egy meglódulás után tört kapura őrzőjével a nyakában, de végül már nem tudta kellőképpen helyezni a labdát, így Németh  kapusban elakadt a labda. A Vasas csak néhány távoli lövéssel veszélyeztetett, s inkább a mezőnyben folyt a játék, kiegyenlített játék mellett. A Vasas viszonylag jól zárta le a területeket, megnehezítve ezzel a ZTE támadásépítését, de ezzel együtt is sok volt a hazaiak játékában a pontatlanság, melyet nem az ellenfél kényszerített ki. Az angyalföldiek valamivel többet támadtak, de a  34. percben megint csaknem a ZTE jutott vezetéshez: röviden szabadítottak fel a védők, ezt vette észre Tanque, aki lecsapott a labdára, de kikényszerített helyzetből leadott próbálkozásába még beleért a kapus, aki szögletre mentett.  A Vasas szinte kivétel nélkül a zalaiak védelmének bal oldalán tudott megindulni, ahonnan érkeztek is a belőtt labdák, de ezeket hárították az egerszegiek. Kétségtelen, a ZTE FC-nek nagyot kellett volna  javulnia ahhoz, hogy a második félidőben kicsikarja a győzelmet.

A találkozó szünetében a mérkőzésre meghívott korábbi ZTE-játékosok  vonultak a gyepre, a teljesség igénye nélkül: olyan játékosokat köszönthettek, mint  Soós István, Szőcs János, Péter Zoltán, Galántai Tibor, Józsi György, Preisinger Sándor, Molnár Balázs vagy Kocsárdi Gergely. A folytatást aztán aktívabban kezdte a ZTE Fc és az 51. percben,  amennyiben Tanque felesleges lövés helyett Babatit indítja,  akár ziccer is  lehetett volna belőle...

Innentől viszont megint a Vasas percei következtek, az 60. percben egy bal oldali szöglet után 7 méterről Gál a keresztlécre fejelt.  Nagy gólszerzési helyzet maradt ki ezzel, és a zalaiaknak mindenképpen rendezniük kellett a sorokat. A 67. percben egy szöglet után Vlaszák és Tamás L. egyszerre ért a beadáshoz, utóbbi megcsúsztatta a labdát, amely a felső lécet érintve hagyta el a  játékteret.

A ZTE nem tudott hatékonyan támadni, aztán a játékvezető került a középpontba. Téves ítéleteket hozott, például a 75. percben vitatott körülmények között született meg a Vasas vezető gólja. Jobb oldali szabadrúgás után Berecz csúsztatta meg a labdát, a hosszú oldalon érkezett Tamás  L., aki a hálóba lőtt. Így viszont erősen  lesgyanús volt ez a helyzet, hiszen a Vasas játékosa a sajtóhelyről úgy tűnt, hogy még a gólvonal előtt ért a labdába és lesről. Végül Bereczet ünnepelték a társak, de a labdát Tamás L. juttatta a kapuba. A közönség tüntetett és úgy tűnt, hogy jogosan, de talán majd csak a videofelvétel döntheti el pontosan, hogy valóban szabályos volt ez a találat.

Ideges hangulatban ért véget a mérkőzés, a 89. percben Vlaszák még védett egy nagyot, két perccel később Kocsis szabadrúgását a léc alól tolta ki a kapus,  de az eredmény már nem változott. A ZTE FC tehát kikapott, először a tavasz során.

A Pharos '95 Kft. a ZTE FC új támogatója

A szombati ZTE FC – Vasas NB II-es labdarúgó-mérkőzést megelőzte az a sajtótájékoztató, melyen bejelentették: a ZTE FC új támogatóval gazdagodik, méghozzá a dunavarsányi székhelyű Pharos '95 Kft-vel, amely egy építőipari vállalkozás,  főleg sportpályák építésével foglalkozik.

A sajtótájékoztatón megjelent Vígh László országgyűlési képviselő, Gyutai Csaba, országgyűlési képviselő, a Zalaegerszeg polgármestere és a támogató cég tulajdonosa, Végh Gábor. Mindannyian annak a reményüknek adtak hangot, hogy a ZTE FC újra erős, a hagyományaihoz méltó  klubbá válik.

Devecz Miklós, a ZTE FC Zrt. vezérigazgatója arról is beszámolt, hogy szombaton lezajlott a társaság közgyűlése. Ezen megtörtént a korábbi vezetés visszahívása, így a korábbi többségi tulajdonos Nagy Ferencé. A ZTE FC Zrt. ügyvezetői posztját továbbra is Dézsi Attila látja el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!