Sport

2014.05.19. 10:10

Kihívás Napja: Küngös vagy Alsóörs lakói sportosabbak?

Megyei körkép - A Kihívás Napja elnevezésű mozgalom Kanadából indult 1982-ben és viszonylag gyorsan, tíz évvel később már a magyar települések is versengtek egymással.

Novothny Ottó

Az alapötlet ugyanis az volt, hogy két szomszédos város vezetői azon vitatkoztak, hogy melyikben élnek sportosabb lakók. A szabályok szerint, ezt úgy döntötték el a felek, hogy különböző, mozgással járó feladatokat kellett végrehajtani és egy tevékenység akkor számított bele az eredménybe, ha legalább negyedórán keresztül tartott.

Magyarországon tehát huszonnegyedik alkalommal rendezik meg a Kihívás Napját és sajnos Veszprém megyében alaposan lelankadt az érdeklődés a program iránt.

Korábban volt esztendő, amikor húsznál is több településen sportoltak a résztvevők éjféltől este 9 óráig május utolsó szerdáján. Most mindössze két Veszprém megyei van a mezőnyben, Alsóörs és Küngös vette a fáradtságot, hogy jelentkezzen.

Jellemző, hogy eddig kilencvenöt Veszprém megyei lakóhelyen bonyolították le legalább egy alkalommal a Kihívás Napját. A nagyobb városok (Ajka, Várpalota, Tapolca), mellett a bakonyi és Balaton-parti települések ugyanúgy mozogtak már korábban. Vagy említhetnénk a kevésbé ismert falvakat is, Sáska, Vinár, Bazsi, ahol szintén volt már május utolsó szerdáján sportos program.

Évente május utolsó szerdáján rendezik meg a Kihívás napját, idén két megyei jelentkező van (Illusztráció: Penovác Károly)

Az elmúlt években egyébként összesen 1590 magyar város, falu volt ismerkedhetett meg a Kihívás Napja élményeivel.

Tavaly például több mint hárommillió mozgást jegyezhettek fel ennek a programnak köszönhetően Magyarországon.

Természetesen a szervezkedés egészen extrén mozgástól a komoly sporttevékenységig terjedhet, mint ahogy a településeket a lakók száma alapján is kategóriákban versenyeztetik egymással a szervezők. Hét ilyen van, a hétszáz fő alattitól a hetvenezer lakos feletti csoportig.

Május 21-én (szerdán éjféltől 21.00 óráig) tehát Alsóörsön és Küngösön mindenféle sportos mozgás közül lehet majd választani.

Alsóörsön hajnali 5-kor lesz ébresztő

Szerdán 5 órakor ébred a város a Kihívás Napján. Elsősorban délutánra szerveztek programokat a rendezők. Lesz idősek és fiatalok közös sétája, kötélhúzás, sorverseny, utcai kosárlabda, ügyességi verseny. Emellett lehet majd gyakorolni az íjászatot, lovaglásra is lesz lehetőség, valamint öregfiúk labdarúgó mérkőzésen mérik össze tudásukat a résztvevő csapatok. A közös napzárás 19 órakor kezdődik (központi hely a sportcsarnok és környéke lesz) és a tervek szerint kifulladásig tart.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!