Sport

2014.09.11. 17:15

Az öttusa vb fehérvári sportolóit fogadta a polgármester

Címkék#öttusa

A varsói felnőtt öttusa világbajnokság fehérvári résztvevőit, és edzőiket, klubvezetőiket fogadta a városházán Cser-Palkovics András polgármester.

Bobory Balázs

Mielőtt jól megérdemelt szabadságukra utaznak, az öttusa világbajnokság fehérvári résztvevői: Demeter Bence, Kovács Sarolta, Demeter Gergely, Harangozó Bence (Volán Fehérvár), és Alekszejev Tamara (Alba Öttusa SE), valamint az edzőik, és klubvezetőik az Alba Volán SC társelnöke, Tóth István, Sárvári László ügyvezető elnök, Vörös Zsuzsanna, a Volán Fehérvár öttusa szakosztály-igazgatója, Demeter József, Korponai István, Szloboda József, Varga Domonkos, míg az Alba Öttusa SE részéről Komlódy Zsolt Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András meghívásának tett eleget a városházán, ahol Mészáros Attila tanácsnokkal köszöntötték a sportolókat.

Köszöntőjében Cser-Palkovics elismerését fejezte ki az öttusázóknak, akik ismét növelték Fehérvár hírnevét a világban. Mint mondta, olyan közöttünk élő példaképek ők a gyerekek, a fiatal sportolók előtt, akiket érdemes követni. Például Demeter Bencét, aki a fehérvári Európa-bajnokság után, a varsói vb-n is aranyérmes lett a férfi csapattal. Ami akár egy lottó ötössel is felérne, ám Bence inkább a riói olimpiai elsőséget tartaná annak, arra hajtana igazán. Azt tartja az igazi kihívásnak, hiszen nemzetenként csak két férfi (és női) öttusázó szerepelhet, s ebben a tekintetben Marosi Ádám, Kasza Róbert és Tibolya Péter ellenfél lesz, de áll a kihívás elé. Amikor a vb-ről beszélt, a csapat gyengébb kezdéséről a vívásban, elárulta, hogy nem csüggedtek el, s köszönhetően a magaslati edzőtábornak is, parádésan úsztak a medencében, s ezzel hatalmas lépést tettek a dobogó legfelső fokának az irányába. Akkor már tudatában voltak annak, hogy van esélyük az aranyra, főleg a sikeres lovaglás után. Bence a legfontosabb feladatának azt tartja, hogy az egyéni versenyben is érmeket szerezzen a riói részvétel érdekében.

Szintén a példaképek közi sorolhatjuk Kovács Saroltát, aki a befejező szám, a kombi előtt az első helyen állt. Sajnos a mandulaműtét miatti három hetes kényszerpihenő főleg a futásban éreztette hatását, ezért végzett a 6. helyen, pedig ha nyugodtan végig csinálja a felkészülést, szinte biztos, hogy dobogós, netán aranyérmes. Ám a felvetésre Saci azonnal rávágta: A sportban nincsen ha! Inkább úgy fogalmazok, ha nincs a műtét, fizikailag sokkal jobb formában vagyok, s nem tudom, hogy mi lett volna a versenyen. Azért sajnálom, hogy így történt, de ennek is nagyon örülök, jó szezont zártam, s ez mentálisan nagy erőt ad nekem a következő két évben, az olimpiára való felkészülésben. Szeretnék ott lenni Rióban, s megmutatni, hogy mit tudok. Majd felelevenített a női selejtezőt, s azt, hogy mennyire szurkoltak Alekszejev Tamarának a döntőbe jutása miatt, ami a csapat miatt fontos volt. Más kérdés, hogy Földházi Zsófia sérülése térd keresztszalag-szakadás miatt az érem elúszott. Mikor kérdeztem, Tamara önkritikusan azt mondta, sokkal jobbnak kell lennie, hiszen a mezőnyben mindenki nagyon jó számára ez a vb legnagyobb tapasztalata. Minden számban javulnia kell, de úgy érzi, hogy még nagyon sok a tartaléka.

A férfi váltó talán legnagyobb meglepetését Demeter Gergely és Harangozó Bence érte el a titkon remélt 5. helyezéssel, amivel szinte berobbantak a nemzetközi elitbe. A fiúk szeretnék ezt nagyon sokáig megismételni, s őket ismerve meg is teszik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!