ZTE FC

2014.09.17. 17:33

FTC-ZTE FC Ligakupa - A Fradi jobb volt, zalai vereség az új arénában

Szerdán a ZTE FC NB II-es labdarúgó csapata a Ligakupa F-csoportjában a Ferencváros vendége volt a Groupama Arénában, ahol nem regisztráltak nézőcsúcsot, de a zalai csapatnak mindenképpen élményt jelentett fellépni az impozáns létesítményben. A papírformának megfelelően az FTC győzött.

Kerkai Attila

Ferencváros – ZTE FC 2-0 (1-0)

Groupama Aréna, 700 néző. Jv.: Berger (Becséri, Szvetnyik).

Ferencváros: Jova – Csilus, Nalepa (Valencsik, 46.), Cukic, Bosnjak – Nagy Dániel, Nagy Dominik (Kovács K., 83.) – Havojic (Haris, 46.), Busai (Zsivoczky, 63.), Ugrai – Popov (Lamah, 66.). Vezetőedző: Thomas Doll.

ZTE FC: Czirjék – Simonfalvi, Kovács G. (Króner, 46.), Forgács (Farkas N., 46.), Kocsis A. - Kovács Gy. - Károly B., Bíró, Grbic (Bailo, 46.), Melczer (Horváth A., 46.) – Vittman (Babati, 77.). Vezetőedző: Lőrincz Emil.

Gólszerzők: Ugrai (34), Nagy Dániel (82.).

 

Egy biztos, hogy a magyar labdarúgás szereplői számára egy ideig még élményt fog jelenteni pályára lépni a Ferencváros új arénájában, amin nem is kell csodálkozni. A Groupama Aréna ugyanis  abba a kategóriába tartozik, amelyre már régóta vágynak a honi futball szereplői. Szép, modern, minden igényt kielégítő létesítmény, csak lenne belőle több Magyarországon, de lenne végre jobb  labdarúgásunk, hiszen ez volna a legfontosabb!

Mindenesetre a ZTE FC együttese sok élvonalbeli klubot is „megelőzött" azzal, hogy már most vendégeskedhetett a Groupama Arénában a Ligakupa-mérkőzés apropóján. Az egerszegiek éppenséggel nem esélyesként érkeztek, ráadásul, mint elhangzott előzetesen, Lőrincz Emil vezetőedzőnek arra is tekintettel kell lennie, hogy a hét végén újabb mérkőzés vár csapatára a bajnokságban. Éppen ezért Szappanos Péter sem azért került ki a kapuből, mert teljesítményével bármi probléma lett volna, hiszen a hálóőr megbízhatóan védett az utóbbi találkozókon. Még akkor is, amikor csapata vereséget szenvedett, mostani „mellőzése" nem neki szólt, hanem annak, hogy Czirjék Zoltánnak is lehetőséget kell adni a játékra, hogy a meccsterhelés számára is biztosított legyen.    A Ferencváros esetében is el lehetett mondani, hogy több,  alapembernek számító játékosa ezúttal pihen, ugyanis a Fradi is készül a következő bajnokijára, amely nem lesz más, mint az Újpest elleni vasárnapi fellépés, amit nem kell ecsetelni, hogy mit jelent a zöld-fehérek és persze a Megyeri útiak számára.

Ennyit az előzményekről, azt persze szomorúan állapítottuk meg, hogy lehet bármennyire is szép és impozáns egy stadion, de csaknem üresen nem tölti be küldetését. A szerdai találkozóra nagyjából hétszázan  voltak kíváncsiak, de nem maradt üresen a vendégszektor, hiszen mintegy százan foglaltak helyet itt. Jött is taps és a biztatás innen a ZTE-nek, de hogy mindenki  az egerszegieknek szorított volna innen,  erre azért nem vehettünk mérget. Mi is találkoztunk olyan Fradi-szimpatizánssal, aki ide váltott belépőt, hiszen a vendégszektorba egyelőre nem kellett  regisztrációval  rendelkezni.

A ZTE FC nem kezdett megilletődötten, de azért az FTC jóval többet birtokolta a labdát és támadóbban is lépett fel a mérkőzés elejétől fogva. A zalaiaknál  hosszú idő után lépett pályára sérülése után Kovács Gergő, s noha nagy helyzet nem akadt a félidő közepéig azért valamivel erőszakosabbnak tűntek a hazai játékosok. A zalaiaknál a fiatal Bíró András olykor ügyesen lépett be az üres  területbe és összességében a ZTE FC cseppet sem csak védekezett, sőt, bátran próbált támadni is. A 27. percben  aztán a szerencse is kellett a zalaiaknak, hogy elkerüljék a gól, amikor Forgács szabadított fel röviden, a labda Havojichoz került, aki 8 méterről teljes erővel gyomorszájon rúgta a labdával a kapu előtt helyezkedő Forgácsot, aki persze összeesett, de góltól mentette meg csapatát. A 34. percben viszont már semmi sem segített, amikor Busai futott el a bal oldalon, az alapvonal közeléből visszagurított középre, ahol érkezett Ugrai és félig estében 10 méterről úgy lőtt a bal sarokba, hogy a labda a kapufát is érintette., 1-0.  A 39. percben pedig egy olyan ZTE-támadás futott a pályán, amely valóban szép volt,  melynek végén Károly B. lőtt 16 méterről kapura és Jova jó védése kellett a hárításhoz.

 

A szünetben a sajtóhelyre érkező Fodor Marcellel váltottunk szót, aki sérülés miatt nem lehetett ott a pályán a ZTE FC csapatában. Arról kérdeztük, miként értékelné az első félidőben látottakat.

– Egy-két fiatal lehetőséget kapott a játékra és élnek is vele, Bíró kifejezetten jól futballozik – mondta a zalaiak védője. – Másrészt viszont érződik  néhány játékoson a sorozatterhelés, de ezért fog frissíteni az edző a szünetben, s mivel nem feltett kézzel érkeztünk ide, remélem, még megnehezítjük a Fradi dolgát.

Ahogy tehát várni lehetett, Lőrincz Emil a szünetben cserélt, méghozzá négyet, az FTC pedig nagyon bekezdett, így a 47. percben Popov éles szögből leadott lövésénél kellett Czirjéknek nagyot védenie. Ami akadozott, hogy a ZTE FC játékosai nem mindig tolták feljebb a védekezésüket, még akkor sem, amikor erre lett volna lehetőségük, emiatt sokszor vezették rájuk a labdát  a védőharmadban a hazaiak. Aztán következett két szép ZTE-akció, előbb szögletre mentettek az FTC védői, majd Vittman lövését fogta Jova. Azonban továbbra is az FTC volt a határozottabb, és a 65. percben Popov pörgetett a kapufára, de a ZTE-nek is voltak szép villanásai. Például a 69. percben, amikor Bailo szerzett vissza egy labdát és jól futott be a 16-oson belülre, ahol végül szerelték.  A hajrára viszont teljesen átvette az irányítást a hazai csapat, de jól állították meg a ferencvárosi játékosokat a zalaiak, mielőtt nagyobb veszély alakulhatott volna ki a kapu előtt. Bírónak továbbra is akadtak ígéretes megmozdulásai és jó labdái, őt mindenképpen ki kell emelni.  A 82. percben aztán már nem kerülhette el a gólt a ZTE: előbb Lamah ügyetlenkedte el helyzetét, majd egy visszalöbbölt labdát az érkező Nagy Dániel egyből kapura lőtte és a labda védhetetlenül kötött ki a hálóban, 2-0. Ezzel eldőlt a mérkőzés, összességében a zalaiak nem okoztak csalódást, de túlzottan  nem is nehezítették meg a hazaiak dolgát.

A ZTE FC az F-csoportban tehát a második mérkőzésén vereséget szenvedett (az első körben hazai pályán verte a Kaposvárt), de a papírforma nem is ígért mást. Az egerszegieknek időnként voltak jó pillanatai, de mindenképpen a jobb teljesítményt nyújtó csapat győzött, az pedig a Ferencváros volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!